latinica  ћирилица
08/12/2022 |  22:30 | Autor: SRNA

Okolić: Ispituje se slučaj maltretiranja u kasarni u Pazariću

Ispituje se slučaj maltretiranja i vrijeđanja pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti u kasarni "Zaim Imamović" u Pazariću kod Sarajeva i očekuje se da za sedam dana bude objelodanjeno šta se tu dešavalo, izjavio je večeras Srni zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.
Mirko Okolić - Foto: RTRS
Mirko OkolićFoto: RTRS

Okolić je rekao da je dobio informaciju o dešavanjima u kasarni u Pazariću i da su izdati zadaci da se izvrše provjere, cijeli slučaj ispita i utvrde činjenice i okolnosti.

- Nadležni starješina je dobio zadatak da na svom nivou, kako to ide prema pravilniku, preduzme potrebne aktivnosti da dostavi informacije - rekao je Okolić.

On je napomenuo da ovih dana treba da dobije izvještaj i da će po dobijanju zvaničnih informacija preduzeti odgovarajuće mjere, te da će proces biti transparentan.

Ukoliko se ispostavi da su tačne informacije koje je dobio, Okolić je istakao da se mora utvrditi ko su svjedoci, te da će dati nalog za širu istragu.

Okolić je istakao da takva dešavanja nisu dobra i da su u posljednje vrijeme sumnjive međunacionalne relacije u Oružanim snagama BiH.

- Uvijek može doći do neželjenih događaja i lako je podstaknuti u Ministarstvu odbrane, odnosno Oružanim snagama bilo kakve incidente - rekao je Okolić i dodao da svi oni koji nemaju dobre namjere ne njeguju korektnost i dobre odnose u Oružanim snagama BiH.

Na pitanje da li bi u cijelu situaciju trebalo da se uključi pravosuđe, Okolić je odgovorio da će se, ako bude elemenata za djelovanje, uključiti ali da je uvjeren da se to može završiti unutar Oružanih snaga ukoliko bude dobre volje.

- Međutim, ovdje se može desiti da nema dobre volje čim se dopustilo da se dešavaju takve stvari koje dovode do tenzija, vrijeđanja i izazivanja bilo kakve netrpeljivosti - rekao je Okolić, koji smatra da je u svakom slučaju još rano davati ocjene.

Govoreći o tome da li su upoznati ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović, Okolić je rekao da je Podžić na putu i da ne zna da li je obaviješten, dok bi Mašovović trebalo da zna šta se dešava unutar Oružanih snaga.

RTRS večeras je objavila da im je iz više izvora potvrđeno da su pripadnici Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti u kasarni "Zaim Imamović" u Pazariću kod Sarajeva izloženi maltretiranju i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi.

Јedan od bošnjačkih oficira tjerao je vojnike srpske nacionalnosti koji u Pazariću završavaju osnovnu obuku, da kažu da postoji samo BiH i ništa drugo, da je Ratko Mladić zločinac, te da im je prijetio sudom.

Poslije takvih prijetnji, pisanim putem su izjavili da se ne osjećaju bezbjedno u kasarni.

RTRS navodi da je isti oficir, kada je vojnike bošnjačke nacionalnosti vodio na vjerski obred u obližnju džamiju, tražio od njih da na njegov uzvik Tekbir, glasno odgovore Alahu ekber, što je naišlo na negodovanje i pojedinih Bošnjaka u Oružanim snagama.

O incidentu se nije oglasila zajednička komanda Oružanih snaga niti Ministarstvo odbrane.