mtel
latinica  ћирилица
09/12/2022 |  07:38 ⇒ 11:31 | Autor: sputniknews.com

Sijarto: EU ne bira sredstva, treba da budemo spremni za ozbiljne napade

Mađarska bi trebalo da bude spremna za ozbiljne napade iz Evropske unije, jer "Brisel i liberalna propagandna mašina" ne biraju sredstva i protiv Budimpešte koriste sve vrste ucjene, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova te zemlje Peter Sijarto.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

- Sada praktično nema te vrste ucjene kojoj Brisel nije pribjegao protiv Mađarske. Uvijek su nas napadali, bijesno napadali, ali na kraju se uvijek ispostavljalo da smo mi bili u pravu. I u nastupajućem periodu, naravno, treba da se pripremimo za buduće ozbiljne napade - rekao je Sijarto u govoru na Forumu građanske solidarnosti.

On je izrazio uverenost da će Brisel i "međunarodna liberalna propagandna mašina" primijeniti beskrupulozna sredstva.

- Novčana ucjena, politička ucjena, širenje fejkova i laži – sve će to uslijediti - upozorio je on.

Sijarto je podsjetio da za posljednjih 12 godina antikrizna politika Budimpešte nikada nije bila u "mejnstrimu" Evropske unije, "ali je uvijek bila uspješna".

Prema njegovim riječima, Mađarska je na svojoj južnoj granici podigla ogradu, kada su od nje tražili da primi migrante, kupila vakcine za kovid 19 od Rusije i Kine, kada je EU čekao preparate zapadne proizvodnje, a trenutno se zalaže za mirno rješavanje ukrajinskog sukoba.

Mađarski ministar je ponovio da je cilj Budimpešte da izbjegne recesiju, dok je istovremeno "u Evropi nastala energetska kriza neviđenih razmjera".

Prethodno je Sijarto izjavio da su optužbe na račun Mađarske za sistematsku korupciju u zemlji neosnovane i da je to u suprotnosti sa ekonomskim rastom.

Evropski parlament, dodao je on, koji poziva na uskraćivanje finansiranja Budimpešte, "mrzi" desničarsku vladu u zemlji, koja je protiv liberalnog mejnstrima.