latinica  ћирилица
09/12/2022 |  08:28 ⇒ 11:31 | Autor: RTRS

Hrvatska i Brazil otvaraju četvrtfinale Svjetskog prvenstva

Četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru počinje danas, a na rasporedu su dvije utakmice.
SP u Kataru (Foto:  EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU) -
SP u Kataru (Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU)

Prvi će u 16 časova na teren izaći ekipe Hrvatske i Brazila. Aktuelni viceprvak svijeta je u osmini finala nakon penala eliminisao Јapan, dok je Brazil u osmini finala deklasirao Јužnu Koreju.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić će biti na mukama s obzirom da se još uvijek nije oporavio standardni lijevi bek Borna Sosa pa će najvjerovatnije na njegovoj poziciji zaigrati njegov imenjak Barišić, dok na drugoj strani prvenstvo je odranije zbog teških povreda završeno za napadača Gabriela Јesusa i Alexa Telesa, dok se i drugi lijevi bek Alex Sandro još uvijek nije u potpunosti oporavio od povrede. Ukoliko Sandro ne bude sto posto spreman, ponovo će desni bek Danilo igrati na toj poziciji.

Hrvatska je u svom šestom nastupu na svjetskim prvenstvima već treći put stigla do četvrtfinala, nakon što je 1998. osvojila bronzu, a 2018. srebro.

U 20 časova Holandija će igrati protiv Argentine u susretu u kojem je južnoamerička selekcija blagi favorit. Lionel Mesi će u ovom susretu morati pružiti svoje najbolje izdanje s obzirom da su trojica njegovih bitnih saigrača trenutno povrijeđeni - Lautaro Martinez, Rodrigo De Paul i Papu Gomez. Dobra vijest za Gaučose je da se Angel Di Maria oporavio, te će pokušati rasteretiti Mesija u napadu.

S druge strane Luis Van Gaal će moći računati na najjači sastav, a jedini igrač koji je pod upitnikom je rezervni štoper Stefan De Vrij koji nije zaigrao ni minutu na Mundijalu u Kataru.

Sutra se sastaju Maroko - Portugalija i Engleska - Francuska.