latinica  ћирилица
09/12/2022 |  09:06 ⇒ 11:31 | Autor: TANЈUG

Petković: Narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da posljednji brutalni napadi i obračun Kurtijeve policije sa Srbima pokazuju da je riječ o sinhornizovanom napadu na Srbe i južno i sjeverno od Ibra.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Petković je za Pink rekao da je Beograd o svemu obavijestio sve međunarodne predstavnike, uključujući Miroslava Lajčaka, tražeći da reaguju Kfor i Euleks i zaštite srpski narod.

Ocijenio je da je sve što se dešava sramota međunarodne zajednice, koja je dozvolila iživljavanje Aljbina Kurtija nad srpskim narodom.

Petković je ukazao da Aljbin Kurti sve vrijeme izaziva incidente i sve vrijeme ima podršku moćnika sa Zapada.

Istakao je da je poruka međunarodnoj zajednici da se, kako je rekao, "ne igra, da se ne iznenadi kad vidi odluke Srbije".

- Mi samo želimo da se držimo međunarodnog prava. Ako KFOR i Euleks nisu u stanju i mogućnosti da zaštite srpski narod i dopuštaju maltretiranje naroda, ima ko će da zaštiti srpski narod - istakao je Petković.

On je rekao da je to da li će biti normalizacije odnosa i da li ćemo uopšte razgovarati, a kako je istakao, pristup Beograda je uvijek bio da se razgovara, sada jako upitno zbog Aljbina Kurtija i istakao da prvo neko treba da urazumi Kurtija, koji svakog dana želi rat i izaziva nemire.

- Dajte da prvo neko njega urazumi, onda možemo da razgovaramo, on ne želi dogovor, želi da sahrani Briselski sporazum - naglasio je Petković.

Prema riječima Petkovića, niko više ne može da razumije šta radi Kurti, ovo je posljednji poziv međunarodnoj zajednici da ga urazumi jer, kako je istakao, narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija.

Petković je podsjetio na jučerašnje dramatične scene iz Velike Hoče, gdje je upala kosovska policija i istakao da Priština više ne preza ni od čega.

Naveo je takođe da je juče kosovska policija sa okopnim vozilima upala u dvorište vrtića u Leposaviću dok su djeca spavala.
Istakao je da Priština želi incidente i da dodatno zaplaši srpski narod, da na svaki način izazove novu krizu.

Petković je ukazao da se ispostavilo da su dva vozila, kojima je pokušana pljačka ekspoziture NBS u Leposaviću, došla sa juga i da su se, pošto pokušaj pljačke nije uspio, uputila u pravcu južnog dijela Kosovske Mitrovice, odakle su i došla.

Objasnio je da je ideja bila da se inscenira da Rosu upadne na sjever.

Petković je dodao da juče nije bilo reagovanja Rade Trajković ni Nenada Rašića i da oni nisu osudili brutalan napad na goloruki narod, da to nije tema za njih, zato što, kako je rekao, podržavaju Kurtija i sprovode njegovu politiku.