mtel
latinica  ћирилица
09/12/2022 |  09:50 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Košarac: Odluka o izvozu peleta upućena Savjetu ministara

 Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uputilo je Savjetu ministara prijedlog odluke o izmjenama odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta i očekuje njeno usvajanje na sjednici koja bi trebalo da bude održana naredne sedmice, rekao je resorni ministar Staša Košarac.
Pelet - Foto: RTRS
PeletFoto: RTRS

On je istakao da je prijedlog ove odluke izrađen na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske, koja je od Savjeta ministara zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na inostrana tržišta u periodu od 60 dana, saopšteno je iz Ministarstav spljne trgovine i ekonosmkih odnosa u Savjetu ministara.

- Smatramo opravdanim zahtjev Vlade Republike Srpske i želimo da pokažemo odgovornost prema kompanijama koje se bave spoljnotrgovinskim prometom na način da im omogućimo da u navedenom roku realizuju ugovorene poslove u inostranstvu. Ovim smo ujedno uvažili i iskazane potrebe privredne zajednice - kaže Košarac.

On je naglasio da je zaključkom Vlade Republike Srpske zatraženo i da se, po isteku roka od 60 dana, uvedu izvozna ograničenja za izvoz peleta i orgevnog drveta na način da domaćim privrednim subjektima bude omogućeno da na inostrana tržišta mogu plasirati do 50 odsto svojih proizvoda.

Košarac je napomenuo da je Savjet ministara nedavno zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijima na svim nivoima vlasti u BiH, nađe način za uvođenje izvoznih kvota za određene šumske drvne sortimente i proizvode od drveta, u skladu sa dostavljenim inicijativama entitetskih institucija.

On je podsjetio da je o uvođenju izvoznih kvota razgovarano sa predstavnicima resornih ministarstava iz Republike Srpske i Federacije BiH, kao i sa entitetskim privrednim komorama i Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

- Naš primarni cilj je da potrebe domaćeg tržišta budu zadovoljene, ali i da omogućimo nastavak spoljnotrgovinskog prometa peletom i ogrevnim drvetom. Zbog toga smatram da je model 50:50 optimalno rješenje, koje će biti zadovoljavajuće za potrebe naših građana, ali i za privredne subjekte koji se bave spoljnotrgovinskim prometom - rekao je Košarac.

On je dodao da će u predstojećem periodu biti nastavljene konsultacije i usaglašavanja sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava s ciljem donošenja odluke o uvođenju kvota za izvoz peleta i ogrijevnog drveta.

Vlada Republike Srpske zatražila je u utorak, 6. decembra, od Savjeta ministara da dozvoli izvoz peleta u periodu od 60 dana.

Zatraženo je da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po tarifnim brojevima 4401, odnosno podbrojem 4401 31 00 00.

Savjet ministara je u oktobru donio odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. januara 2023. godine.

Zabrana izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta odnosi se na 12 tarifnih oznaka i uključuje oblovinu i pelet od drveta, čime se žele spriječiti nestašica i ublažiti posljedice za stanovništvo i privredu prouzrokovane rastom cijena i krizom na svjetskom tržištu energenata.