mtel
latinica  ћирилица
09/12/2022 |  10:27 ⇒ 10:28 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Razmjena Buta i Grajnerove ne znači da su rusko-američki odnosi izašli iz krize

Pogrešno je izvoditi zaključke da je razmjena Rusa Viktora Buta i Amerikanke Britni Grajner korak u pravcu izlaska iz krize između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

On je dodao da su se pregovori Rusije i SAD ticali isključivo teme razmjene zatvorenika i naglasio da odnosi Moskve i Vašingtona, kao i prije, ostaju u žalosnom stanju.

Prema njegovim riječima, razmjenom dvoje zatvorenika bavile su se specijalne službe SAD i Rusije.

- Apsolutno nema nikakvih mogućnosti da se nešto otkrije. Ovim su se bavile specijalne službe dvije zemlje. Najvažnije je to što se državljanin Rusije koji je potpuno nezakonito proveo 14 godina, faktički, u američkom zatvoru - vratio u otadžbinu - istakao je Peskov u intervjuu za Izvestija.

Portparol Kremlja je dodao da ljekari još uvijek utvrđuju zdravstveno stanje Viktora Buta i poželio mu brz oporavak.

Peskov je, pored toga, visoko ocijenio ulogu Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije u razmjeni zatvorenika.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je 08.12. na aerodromu u Abu Dabiju završena procedura razmjene - ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.

Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtjev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog "namjere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu". But je negirao sve optužbe.

Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.

Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmjenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grajnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.