latinica  ћирилица
09/12/2022 |  11:34 ⇒ 11:37 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Postoje planovi o jedinstvenom energetskom prostoru

Planovi o stvaranju jedinstvenog energetskog prostora među zemljama Evroazijske ekonomske unije postoje, oni su na dnevnom redu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom održavanja samita te organizacije koji se održava u Biškeku.
Dmitrij Peskov (foto:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Dmitrij Peskov (foto:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

On je dodao da se integracioni procesi ne mogu sprovoditi brzo.

- Postoje planovi za razvoj koji se danas razmatraju. Oni obuhvataju i jedinstveni energetski prostor, gasni i tako dalje. Sve to je na dnevnom redu. Integracioni procesi, po pravilu, zahtijevaju vrijeme i ne mogu se odvijati brzo. Ovo je težak, naporan posao. Ali, glavno je da njegovi rezultati potpuno odgovaraju interesima naroda svih država učesnica - objasnio je Peskov u intervjuu za izdanje Izvestija.

Danas je u glavnom gradu Kirgizije, Biškeku, počeo samit Evroazijske ekonomske unije na kojem učestvuje i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija će tokom 2023. godine predsjedavati organizacijom, a na samitu će biti predstavljeni osnovni prioriteti za narednu godinu.

Na samitu učestvuju i predsjednici Kirgizije, Bjelorusije, Kazahstana i premijer Јermenija, a od država posmatrača učestvovaće premijer Uzbekistana, dok će se predsjednik Kube obratiti video-linkom.