latinica  ћирилица
09/12/2022 |  11:42 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Zbog vrijeđanja pripadnika OS BiH srpske nacionalnosti nadležni organi pokrenuli istragu (VIDEO)

Iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara potvrđeno je da su nadležni organi Oružanih snaga BiH, odmah po prijavi dvoje kandidata na obuci u kasarni u Pazariću u kod Sarajeva, pokrenuli proceduru radi provjere navoda o vrijeđanjima Srba na nacionalnoj osnove i rješavanja ovog slučaja, te da će eventualne dalje mjere biti preduzete na osnovu činjenica utvrđenih unutrašnjom istragom.
Pripadnici OS BiH - Foto: RTRS
Pripadnici OS BiHFoto: RTRS

Procedura je pokrenuta u skladu sa Pravilnikom o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku u Oružanim snagama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, povodom navoda da je u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u kasarni "Zaim Imamović" u Pazariću bilo vrijeđanjima i maltertiranja na nacionalnoj osnovi Srba, kandidata na vojničkoj obuci.

Iz Ministarstva uvjeravaju da se "sve aktivnosti realizuju se u okviru komandovanja i kontrole, te u skladu sa propisanim procedurama".

U saopštenju se ističe da će, na osnovu činjenica do kojih se dođe unutrašnjom istragom, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH preduzeti dalje mjere u skladu sa propisima i procedurama, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata.

- Standardi ponašanja u Oružanim snagama BiH zahtijevaju od vojnih lica, kadeta i kandidata na obuci, da se ponašaju u skladu sa propisima definisanim u Zakonu o odbrani, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, etičkom kodeksu ponašanja pripadnika Oružanih snaga i drugih važećih propisa, te su u obavezi da se primjenjuju na svim lokacijama Oružanih snaga BiH, pa tako i u Centru za osnovnu obuku u Pazariću - napominju iz Ministarstva.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je sinoć Srni da se ispituje slučaj maltretiranja i vrijeđanja pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti u kasarni "Zaim Imamović" u Pazariću kod Sarajeva i da očekuje da za sedam dana bude objelodanjeno šta se tu dešavalo.

Podsjećamo, RTRS-u je iz više izvora potvrđeno da su pripadnici Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti ovoj kasarni izloženi maltretiranju i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi.