latinica  ћирилица
09/12/2022 |  12:09 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Podići svijest o femicidu kao velikom problemu društva (VIDEO)

U proteklih 20 godina, u Srpskoj je ubijeno 114 žena, a prema podacima MUP-a Srpske, u zadnjih sedam godina prijavljeno je 9. 000 slučajeva nasilja nad ženama i djecom.
Banjaluka - Konferencija DŽender centra - Foto: SRNA
Banjaluka - Konferencija DŽender centraFoto: SRNA

Uoči 10. decembra, Dana ljudskih prava, DŽender centar Vlade Republike Srpske organizovao je konferenciju posvećenu femicidu, kao najekstremnijem obliku rodnog nasilja.

Femicid je najtragičniji i najekstremniji oblik rodnog nasilja. Najčešće je počinjen od sadašnjih ili bivših partnera žena. Femicidu uvijek prethodi kontirnuirano nasilje.

- Porodično nasilje i femicid dešavaju se u najbližem okruženju, žene u porodici od onih kojima najviše vjeruju i to je velika tragedija - rekla je Mirjana Lukač direktorica "DŽender centra" Vlade Republike Srpske.

Za proteklih sedam godina, 15 je pravosnažnih presuda kvalifikovanih kao ubistvo ili teško ubistvo, a predviđene kazne prema zakonu su od 5 do 20 godina. U pojedinim slučajevima kazna može biti i doživotna.

- Trebamo da podignemo svijest o potrebi žena da svjedoče, jer samo efikasno krivično procesuiranje izvršilaca može da spriječi dalje slučajeve takvog nasilja - smatra Dalibor Vrećo javni tužilac OЈT Banjaluka.

Veoma je važna kontinuirana edukacija svih subjekata zaštite. Prioritetna je potreba pružiti svaki oblik podrške ženama koje prijave nasilje, jedan je od zaključaka današnje konferencije.