latinica  ћирилица
09/12/2022 |  12:37 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Velikohočani poručuju da ostaju na svome, baveći se vinogradarstvom

Vlasnik jedne od najvećih vinarija u Velikoj Hoči Miroslav Manitašević rekao je da su Srbi mudrošću pokazali da im niko ne može oteti ono što su vijekovima sticali Velikohočani.
Mještani Velike Hoče ispred domaćinstva Petrović - Foto: RTRS
Mještani Velike Hoče ispred domaćinstva PetrovićFoto: RTRS

Manitašević je za Srnu naglasio da su u Velikoj Hoči carevi i kraljevi zidali crkve i manastire oslonjene na vinogorja i poručio da mještani neće odustati od vinograda preko kojih je u vrijeme Nemanjića postojao vinovod sve do Visokih Dečana.

- Da li je prištinskim i međunarodnim vlastima na Kosmetu cilj da tlačenjem proizvođača vina u Velikoj Hoči i Orahovcu uguše srpstvo i protjeraju ih iz sela koje je, poput Podkaljaje i Šadrvana u Prizrenu, prema nalogu bivšeg izaslanika EU na Kosmetu Pitera Fejta, stavljeno na spisak zaštićenih zona u kojima je zabranjena bilo kakva gradnja i promjena nacionalne strukture stanovništva? - pita Manitašević.

On je istakao da u Velikoj Hoči nema domaćinstva koje nema pet-šest tona vina i upitao "zašto /premijer samozvanog Kosova Aljbin/ Kurti ne vrši pljenidbu roda pšenice ili kukuruza po selima u kojima se domaćinstva bave poljoprivredom".

Manitašević je rekao da ih plaši spisak koji su im juče pokazali, na kojem su imena svih koji se bave proizvodnjom vina i rakije, i koji će ukoliko Priština ne shvati da su vinogradarstvo, proizvodnja vina i rakija osnovna djelatnost svakog domaćinstva u Velikoj Hoči i Orahovcu, doživjeti isto što i porodica Petrović.

- Ne bježimo od toga da platimo porez i da registrujemo firme ili kako ih god oni nazovu, ali nam moraju dati uputstvo i reći šta treba da uradimo kako naše egzistencijalno pitanje - bavljenje vinogradarstvom ne bi bilo smatrano falsifikovanjem i činilo krivično djelo - napominje Manitašević.

On apeluje da vlasti u Beogradu nađu prostora da uposle mlade jer je najveći neprijatelj Velikohočana raseljavanje zbog nezaposlenosti.

Manitašević je kao primjer naveo da u njegovoj porodici niko od trojice braće sa suprugama nema zaposlenje, niti bilo koji drugi prihod izuzev preživljavanja od bavljenja vinogrdarstvom.

- Zar država Srbija nema kapaciteta da poput odluke o stavljanju na državni spisak svih Srba sa sjevera Kosova koji su napustili institucije samoproglašenog Kosova, sačini dodatni spisak na kome bi bili mladi Velikohočani i Orahovčani? - pita Manitašević.

Bojan Nakalamić, komšija porodice Petrović, za Srnu kaže da u Velikoj Hoči Srbi slave dan i Bogu zahvaljuju što je tokom jučerašnjeg upada policije samoproglašenog Kosova i carine u Veliku Hoču prevladao razum Srba nad bestijalnošću nasilnih vlastodržaca iz Prištine.

- Palili smo svijeće juče ujutru i jutros u crkvi za zdravlje i da nam Bog sačuva razum jer ovo što smo svi, ne samo porodica Petrović, juče preživjeli ravno je izlasku iz kazamata sa gubilišta - kaže Nakalamić.

On je istakao da im je Srđan Petrović zahvalio za podršku tokom jučerašnjeg u njegovom životu najtežeg dana, dajući obećanje da se neće seliti, niti odustati od toga da, sve dok ga noge nose, gaji vinovu lozu i proizvodi vino i rakiju, onako kako su to Petrovići radili u proteklih nekoliko stotina godina.

Poslije jučerašnje pljenidbe oko 42 tone vina porodici Petrović, smirila se situacija u Velikoj Hoči, u kojoj oslonjeno na osam crkava sazidanih u 13. vijeku živi oko 700 Srba.

Ljudi, odlučni da opstanu na svome i da porodice, poput njihovih predaka odgajaju radeći u vinogradima, proizvodeći nadaleko čuveno Hočansko vino i rakiju "Orahovačka loza", poručju da su istrpjeli period apsolutnog bezvlašća, kidnapovanja i ubistava, paljenja i progona, te da će istrpjeti i preživjeti i pokušaj prištinskih vlasti da uspostave strahovladu.