latinica  ћирилица
09/12/2022 |  13:25 | Autor: SRNA

U nedjelju svečana akademija i koncert povodom 120 godina postojanja SPKD "Prosvjeta"

Svečana akademija i koncert gudačkog orkestra "Kamerata akademika" povodom 120 godina Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Sarajevo biće održani u nedjelju, 11. decembra, u Sarajevu.
SPKD "Prosvjeta" - najava koncerta - Foto: SRNA
SPKD "Prosvjeta" - najava koncertaFoto: SRNA

Koncert će biti održan u Domu oružanih snaga BiH sa početkom u 18.00 časova, najavili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavnici SPKD "Prosvjeta".

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Nedeljko Masleša podsjetio je na istorijski razvoj Društva osnovanog 1902. godine u Sarajevu s ciljem očuvanja i njegovanja kulture, tradicije i običaja srpskog naroda na ovom prostoru.

- "Prosvjeta" je svim svojim aktivnostima od tog davnog vremena do danas čvrsto povezana sa Sarajevom, njegovom istorijom, tako da smo ponosni na činjenicu da smo proglašeni društvom od posebnog značaja za grad, a dobitnici smo i njegove Šestoaprilske nagrade kao i Plakete Kantona Sarajevo - izjavio je Masleša.

On je dodao da je proteklih mjeseci organizovan niz manifestacija i događaja povodom 120 godina od osnivanja SPKD "Prosvjeta" Sarajevo.

Predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić istakao je da su veoma ponosni na ovaj jubilej koji su obilježavali tokom godine, a možda je najznačajnije otvaranje biblioteke "Prosvjete", odnosno njen povratak "kući" nakon 70 godina - na prvi sprat zgrade ove ustanove kako bi ponovo bila mjesto okupljanja.

Garić je podsjetio da je to svojevremeno bila najstarija i najveća javna biblioteka u Sarajevu i u BiH.

- Prošlog mjeseca smo posadili 120 stabala na zaštićenom području Trebevića, uz nekoliko klupa, spomen-ploču i obilježje kako bi to bio mali poklon svima koji posjete Trebević povodom 120 godina SPKD "Prosvjeta" - rekao je Garić.

On je najavio određene aktivnosti i u narednom periodu, a već 15. decembra u prostorijama "Prosvjete" u Sarajevu glumac Milan Dimić odigraće monodramu "Ima neka tajna veza" posvećenu velikom pjesniku Dušku Trifunoviću.

- Objavili smo knjigu sabranih pjesama Duška Trifunovića, čovjeka koji je u ovom gradu neopravdano zaboravljen, ali ćemo se ovom monodramom prisjetiti njegovog života i rada - rekao je Garić.

On je najavio i organizovanje okruglog stola na kojem će biti riječi o značaju i doprinosu nacionalnih kulturnih društava u BiH od 1902. godine do danas, dodajući da će sve te aktivnosti biti krunisane božićnim koncertom 5. januara u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

- U nadi da će sve ovo što pripremamo biti posjećeno, pozivamo zainteresovane da dođu. Sve će biti otvoreno za publiku osim božićnog koncerta za koji će se ulaznice prodavati zbog našeg fonda za stipendiranje - rekao je Garić.

Dirigent gudačkog orkestra "Kamerata akademika" Tijana Vignjević istakla je da će na nastupu u nedjelju biti impozantno vidjeti orkestar sa više od 30 članova u gudačkom korpusu na sceni Doma oružanih snaga BiH.

Ona je napomenula da će biti izvođena djela Volfganga Amadeusa Mocarta, Edvarda Elgara i Petra Iljiča Čajkovskog.

- Orkestar čine mladi profesionalni muzičari i studanti Muzičke akademije u Sarajevu. Pozivam sve da dođu i proprate koncert - rekla je Vignjevićeva.

SPKD "Prosvjeta" osnovano je 1902. godine u Sarajevu s ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta u BiH. Nastalo je kao samonikla, klasična demokratska asocijacija dobronamjernih građana, poklonika nacionalne kulture i prosvjete.

Po značaju "Prosvjeta" se dugo nalazila odmah iza Srpske pravoslavne crkve, a po nekim aktivnostima je čak i prednjačila, odgovarajući na specifične potrebe srpske kulture u 20. vijeku.