latinica  ћирилица
09/12/2022 |  14:35 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Akcijom "S ljubavlju hrabrim srcima" do uspostavljanja savremenog neonatalnog transporta u Srpskoj

Na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa Udruženjem pedijatara Srpske iznesena je potreba i naglašen značaj organizovanja savremenog neonatalnog transporta za koju je predsjednik Srpske pokazao veliko razumijevanje i pružio punu podršku, saopšteno je iz Udruženja pedijatara Srpske.
Udruženje pedijatara Republike Srpske -
Udruženje pedijatara Republike Srpske

U cilju ostvarenja iznesenih potreba predsjednik Republike Srpske ove godine organizuje humanitarnu akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" namijenjenu uspostavljanju savremenog neonatalnog transporta u Srpskoj, navodi se u saopštenju.

- Potpuno rješenje ovog problema zahtjeva nabavku adekvatne opreme, prije svega transportnih inkubatora za rodilišta kao i edukaciju zdravstvenog osoblja koje radi u rodilištima širom Srpske iz oblasti reanimacije, zbrinjavanja i transporta vitalno ugrožene novorođenčadi - poručuju iz Udruženja pedijatara.

U 2021. godini u Srpskoj je transportovano 111 vitalno ugrožene novorođenčadi iz ukupno 10 rodilišta, najčešće prema Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske, ali i prema ustanovama u Srbiji, navodi se u saopštenju.

- Opremanje rodilišta u Srpskoj sa savremenim transportnim inkubatorima i edukacija zdravstvenog osoblja za inicijalno zbrinjavanje, stabilizaciju te transport vitalno ugroženog novorođenčeta doprinosi boljem preživljavanju kritično ugrožene novorođenčadi i smanjenju posljedica perinatalne hipoksije i njenom uticaju na daljnji psihomotorni razvoj novorođenčadi - ističu iz Udruženja pedijatara. 

Sastanak je održan 5. decembra 2022. godine.