latinica  ћирилица
09/12/2022 |  14:56 ⇒ 10/12/2022 | 08:29 | Autor: RTRS

Dodik: Nakon konstituisanja Vijeća naroda biće izabrana nova Vlada Srpske (VIDEO)

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković obavijesitio nas je da su koncipirani svi elemetni za sastav Vlade, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanak Izvršnog komiteta ove stranke.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

-  Samo čekamo da se forimira Vijeće naroda, a to je u utorak. Nakon toga zatražićemo sjednicu NSRS kako bi se izabrala nova Vlada Srpske - rekao je Dodik, koji je i predsjednik Srpske.

Istakao je da je CIK i po tom pitanju odugovlačio.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

- Veoma afikasno smo zabršili kontituisanje NSRS, zavšren je postupak oko delegata Vijeća naroda i Doma naroda. Aktivnosti CIK-a su usmjereni protiv SNSD-a, nevažeći listić su proglasili važećim - naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Reagovao je na kako kaže sramnu i nezakonitu odluku Centralne izborne komisije BiH u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Rekao je da je ta odluka CIK-a "najcrnja tačka u radu Centralne izborne komisije"

CIK u kontinuitetu provodi aktivnosti koje su direktno uperene protiv SNSD - poručio je Dodik i dodao da predstavnici SDA, DF, SDS i PDP sjede u CIK-u i jasno rade na štetu SNSD-a.

Istakao je da Republika Srpska nije zadovoljna provođenjem Dejtonskog sporazuma.

- Smatramo da tzv. PIK najviše doprinosi problemima u BiH. Prvaci svijeta u rušenju BiH jesu zemlje PIK-a, za lažnu nadu na ovim prostorima, jer sve njihove politike bile su promašene. Nas nagovaraju kako je to nešto dobro za nas, a mi, eto, od muke, to kao prihvatamo. Zalagaćemo se za Ustavnu poziciju BiH - naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da SNSD na zajedničkom nivou ima najviše predstavnika i da je nezaobilazno da dobije i četvrtog delegata u Domu naroda parlamenta BiH, kao i da Borjana Krišto iz HDZ-a BiH ima podršku SNSD-a da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Istakao je da je utvrđena delegacija koja će predstavljati SNSD u razgovorima sa predstavnicima "osmorke".

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima usvojen Budžet za narednu godinu.

- Plate radnika u narednoj godini biće povećane za pet odsto, a penzije za 13 do 14 odsto - rekao je Dodik.

Sjednici Izvršnog komiteta su prisustvovali potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, te visoki funkcioneri stranke, među kojima su Slavko Mitrović, Zoran Tegeltija, Nada Tešanović, Denis Šulić, Sanja Vulić, Siniša Karan i Radovan Kovačević.