latinica  ћирилица
09/12/2022 |  15:56 | Autor: SRNA

Usvojeno više Pravilnika i odluka o ulaganja u granične prelaze BiH

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ danas je usvojio više podzakonskih akata koji se odnose na primjenu Zakona o akcizama u BiH, te odluka koje se odnose na višegodišnje projekte namjenjene za izgradnju graničnih prelaza.
UIO BiH - Foto: RTRS
UIO BiHFoto: RTRS

Usvojeni su Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama u BiH, te izmjene i dopune Pravilnika o akciznim markicama za duvanske prerađevine, alkoholna pića, voćnu prirodnu rakiju, kavu i vino, saopšteno je iz Upravnog odbora UIO.

U skladu sa propisanim zakonskim rokovima Upravni odbor UIO danas je usvojio i Odluku o kompenzatornoj kamati za razdoblje 1. januar 2023. do 30. juna 2023. godine, a ova kamata je nepromijenjena i iznosi 12 odsto.

Svi ovi podzakonski akti biće objavljeni u "Službenom glasniku BiH" i na veb-stranici UIO kako bi korisnici mogli biti upoznati s novim propisima.

Upravni odbor UIO podržao je na današnjoj sjednici mišljenje na prijedlog odluke o utvrđivanju Carinske tarife za 2023. godinu koju predlaže Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Upravni odbor pozitivno se izjasnio o programu rada za 2023. godinu, a prihvaćeni su i izvještaji o izvršenju budžeta UIO za prošlu i prvih šest mjeseci ove godine, kao i korigovani zahtjev za dodjelu sredstava za UIO iz budžeta za iduću godinu.