latinica  ћирилица
09/12/2022 |  15:58 ⇒ 17:03 | Autor: sputniknews.com

Putin razočaran izjavom Merkelove: Možda je trebalo ranije da pokrenemo specijalnu operaciju

Specijalna vojna operacija u Ukrajini možda je trebalo da bude pokrenuta ranije, ali je Rusija računala na to da će postići dogovor u okviru Minskih sporazuma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto: EPA/IGOR KOVALENKO) -
Vladimir Putin (Foto: EPA/IGOR KOVALENKO)

Kako je rekao, izjava bivše njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su Minski sporazumi bili zaključeni samo da bi se Ukrajini dalo vreme da se pripremi za rat sa Rusijom za njega je bila neočekivana.

- Iskreno rečeno, to je za mene bilo potpuno neočekivano. To je razočaravajuće. Otvoreno govoreći, nisam očekivao da ću to čuti od bivše savezne kancelarke. Uvek sam polazio od toga da je rukovodstvo Njemačke iskreno prema nama - rekao je Putin.

Kako je dodao, izjava Merkelove o Minskim sporazumima samo govori o tome da je "sve urađeno ispravno u pogledu pokretanja specijalne vojne operacije".

- Ispostavilo se da niko nije ni namjeravao da realizuje Minske sporazume. Ukrajinsko rukovodstvo je preko bivšeg predsjednika Petra Porošenka takođe to saopštilo – potpisao je, ali nije namjeravao da realizuje. Јa sam se ipak nadao da će drugi učesnici u sporazumu biti iskreni prema nama. Ispostavlja se da su nas i oni obmanjivali i poenta je bila samo da se Ukrajina napumpa oružjem i da se pripremi za borbena dejstva. Očigledno smo se kasno orijentisali, iskreno rečeno. Možda je sve to trebalo pokrenuti i ranije - rekao je ruski lider.

Poverenje je na nuli

Međutim, po njegovim riječima, Moskva se nadala da će se dogovoriti sa Ukrajinom u okviru Minskih sporazuma.

- Povjerenje je skoro na nuli. Ali poslije takvih izjava, naravno, nameće se pitanje povjerenja. Kako da se dogovaramo? O čemu? I da li je moguće dogovarati se s nekim? Gde su garancije? Ali svejedno, na kraju ćemo morati da se dogovaramo. Mnogo puta sam govorio da smo spremni na te dogovore, otvoreni smo za to, ali to nas tjera da se zamislimo – da se zamislimo s kim imamo posla - konstatovao je Putin.

Ranije je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu listu "Cajt" izjavila da su Minski sporazumi potpisani kako bi Ukrajina imala vremena da postane jača. Dodala je da su svi shvatali da je konflikt zamrznut i da problem nije riješen.

Bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko u razgovoru sa ruskim prankerima priznao je da su Minski sporazumi zapravo bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.