latinica  ћирилица
09/12/2022 |  16:22 | Autor: SRNA

Čović: Nećemo se odazvati pozivu SDA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se neće odazvati pozivu SDA za pregovore o formiranju vlasti.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

- Za to nema nijednog razloga. Mi smo svoj dio posla kada je riječ o partnerima u Federaciji BiH napravili potpisivanjem sporazuma i treba biti dosljedan i to sprovesti. Kroz taj sporazum smo kazali da ćemo uspostaviti vlast na nivou Savjeta ministara, entiteta i svim sredinama gdje to možemo kada su kantoni u pitanju - rekao je Čović.

On je nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH rekao da će raditi na finalizaciji razgovora sa "osmorkom" i da će sljedeće sedmice ta priča već biti završena, kada je moguće da Borjana Krišto bude imenovana za predsjedavajuću Savjeta ministara.

- Partneri nastavljaju razgovore na načina da ćemo u subotu /sutra/ imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih razgovora kada je u pitanju predstavnik srpskog naroda s kojim smo, takođe, osnove dogovorili. Vjerujem da iduće sedmice završava ta priča i da ćemo imati vrlo jasnu strukturu Savjeta ministara kada je riječ o resorima - naveo je Čović.

Čović je naveo da bi proces formiranja Vlade Federacije BiH mogao biti nešto komplikovaniji.

On je dodao da bi se u idućoj sedmici trebali steći uslovi da se konstituiše Dom naroda Federacije BiH.

- Sada postoji vrlo jasna stranačka struktura i jedan dio tog posla bi bio da se bira Dom naroda /parlamenta/ BiH, a drugi dio da se bira predsjednik i dva potpredsjednika Federacije, kroz klubove, kako to predviđa zakon. Vidjećemo kako će taj proces ići - istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, što se tiče hrvatske strane, odnosno, HDZ-a i HNS-a, biće jedan kandidat.

- Mislim da će biti jedan kandidat ispred srpskog naroda, a kako će to biti kod Bošnjaka, vidjećemo. Prema tome će se, rekao bih, odnositi operativno ili taktički, već kako to bude na prvoj sjednici doneseno. No, i tu je cilj da do kraja godine imamo Vladu, ali i ključne dokumente koji su nam nužni - pojasnio je Čović.

Govoreći o tome da li će broj ruku u Klubu Bošnjaka nešto promijeniti, Čović je kazao da to apsolutno neće promijeniti ništa.

- Ima prostora, zakonskog i operativnog da ovaj proces završimo u roku. Možda će se nešto zakomplikovati pa će nam trebati sedam dana duže, ali ne bih na bilo koji način spekulisao oko brojeva. Sad su oni takvi kakvi jesu, nakon izvlačenja iz tog šešira, vidjećemo kako to bude sami čin odlučivanja na sjednici Doma naroda. Moguće je da se tu svašta promijeni. Moje zadovoljstvo da unutar hrvatskog kluba imamo potpunu stabilnost, a sve ostalo će riješiti kolege čiji je to posao i interes - ocijenio je Čović.

On se osvrnuo i na ulazak Hrvatske u Šengen, istakavši da je duboko uvjeren da nijedan žitelj iz BiH prilikom ulaska i izlaska neće zbog Šengena imati bilo kakav problem.

- Nastojaćemo da režim koji sada imamo prilikom prelaska granice ne bude nimalo složeniji, da bude jednostavniji. Šengen bih doživio kao podsticaj nama za ubrzani kandidatski status - naveo je Čović.