latinica  ћирилица
09/12/2022 |  16:35 ⇒ 19:14 | Autor: RTRS

Iz Hercegovine jednoglasna podrška vinarima iz Velike Hoče (VIDEO)

Gradonačelnik Mirko Ćurić i predstavnici vinarija iz Trebinja, prvi su se odazvvali pozivu predsjednika Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Miloradu Arlovu, da pomognu porodici Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome je policija samoproglašenog Kosova zaplijenila 42 hiljade litara vina.
Iz Hercegovine jednoglasna podrška vinarima - Foto: SRNA
Iz Hercegovine jednoglasna podrška vinarimaFoto: SRNA

Svi trebinjski vinari jednoglasni su da pomognu i pokažu solidarnost kolegi, kome je nanijeta velika materijalna šteta i narušen mir.

Porodični posao vinara, Srđan Petrović iz Velike Hoče dug jedan vijek, nestao je u trenu kada mu je policija samoproglašenog Kosova otuđila 42 hiljade litara vina. Mukotrpnim radom i višedecenijskim ulaganjima časno je izdržavao i hranio svoju porodicu. Koliko je potrebno napora i znoja, da bi se održao posao i porodična tradicija znaju trebinjski vinari, koji su pružili podršku Petroviću.

- Јedna od ideja je bila da Agrarni fond ima naše prodavnice u Banjaluci, Sarajevu da se tu doniraju boce vina i da se da reklamna cijena. Bitno je da brzo reagujemo, da taj čovjek dođe i ovdje i da vide da nisu sami - rekao je vinar Dragan Anđelić.

Svi u Republici Srpskoj smo uz Srbe sa KiM, trudićemo se da im pomognemo koliko god budemo mogli. Zato smo i danas ovdje da iznaćemo rješenja i načine kako pomoći onima kojima je nepravda učinjena, kaže gradonačelnmik Trebinja.

- Stupili smo u kontakt gospodinom Petrovićem, on želi da do kraja godine dođe u Trebinje. On je to svatio kao jednu poruku koja mu je važna u ovom trenutku i tada ćemo izdefinisati na koji način ćemo da pomognemo, da li je upitanju novac, vino, rakija. Smatram da je to veoma značajno - naveo je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Policija samoproglašenog Kosova sa dugim cijevima upala je u vinariju Petrovića i zaplijenila 42 hiljade litara vina. Srđan i njegove komšije bez obzira na pritiske, neće sa svojih vjekovnih ognjišta.