mtel
latinica  ћирилица
09/12/2022 |  16:43 ⇒ 10/12/2022 | 07:23 | Autor: RTRS

Ambasada Rusije: Manipulacija takozvanih partnera, ignorišu naše članstvo u PIK-u

Ambasada Ruske Federacije u BiH objavila je komentar u vezi sa sastankom političkih direktora PIK-a.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

Komentar ruske Ambasade prenosimo u cijelosti:

Јoš jednom konstatujemo manipulativno ponašanje takozvanih partnera, koji sa nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu članstvo Rusije u PIK-u. Nisu se čak ni potrudili da stave ozloglašenu fusnotu o našem neslaganju sa tekstom komunikea. Naglašavamo da taj komunike odražava mišljenje samo određenog dijela međunarodne zajednice. Zadržavamo pravo da djelujemo na osnovu uloge Rusije kao jednog od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Potvrđujemo naš principijelni stav o nelegitimnosti takozvanog visokog predstavnika. Njegovi nespretni postupci, ekscentrično ponašanje, javne eskapade ismijavaju se čak i u zapadnim medijima. Sve je to dovelo do neviđenog pada njegovog autoriteta u BiH, što samo potvrđuje ispravnost našeg stava u pogledu ništavosti njegovog mandata bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a.

Čini se da su naši zapadni kolege upali u situaciju iz "Kvake 22". S jedne strane neosnovano trube o poštovanju suvereniteta BiH, s druge strane, ne mogu da se odreknu instrumenta vanjskog protektorata – Kancelatije visokog predstavnika, koji im je potreban za postizanje očigledno nedejtonskog cilja, a to su evroatlantske integracije BiH.

Polazimo od toga da sudbinu BiH trebaju određivati njeni građani, i to samostalno i bez vanjskog starateljstva.