latinica  ћирилица
09/12/2022 |  17:12 ⇒ 17:12 | Autor: SRNA

Uložena žalba na odluku o neodređivanju pritvora Milošu Lučiću

Tužilaštvo BiH uložilo je danas žalbu na odluku Suda BiH kojom nije određena mjera pritvora ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću, osumnjičenom za visoku korupciju.
Tužilaštvo BiH - Foto: klix.ba
Tužilaštvo BiHFoto: klix.ba

Tužilaštvo BiH smatra da je puštanje osumnjičenog u kućni pritvor već nanijelo štetu istrazi zbog nemogućnosti kontrole komunikacija osumnjičenog putem interneta, video-poziva i visoko-tehnoloških resursa, kao i putem posrednika ili na druge načine, sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva.

- Ovakva odluka u suprotnosti je sa strateškim opredjeljenjem institucija za borbu protiv korupcije i šalje negativnu poruku naporima institucija i agencija za sprovođenje zakona u procesuiranju i borbi protiv korupcije i zloupotrebe položaja nosilaca najviših funkcija u institucijama vlasti u BiH - navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva je navedeno da posebnu težinu daje činjenica da je odluka Suda donesena na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, te u vrijeme kada se očekuje da BiH dobije kandidatski status.

Žalba Tužilaštva BiH u popodnevnim časovima otpremljena je Sudu BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 6. decembra ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministra Miloša Lučića.