mtel
latinica  ћирилица
09/12/2022 |  18:28 | Autor: SRNA

Lukić: Vlast traži da se uvažavaju ustavne nadležnosti Srpske

Vladajuća politička koalicija u Republici Srpskoj samo traži da se uvažavaju ustavne nadležnosti ovog entiteta, da se ne otimaju i da joj se vrate nadležnosti koje neuspješno obavljaju organi BiH, izjavio je profesor na Pravnom fakultetu Radomir Lukić.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Komentarišući kominike, Lukić je za Srnu rekao da je Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira, kao izvršni organ tijela koji nije dio Mirovnog sporazuma, organa koji se sam nametnuo za vrhovnog arbitra dešavanja u BiH i određivanja njene sudbine, to još jedanput učinio.

- Ako Upravni odbor PIK-a poziva vodeće političke snage, odnosno vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da prestane sa navodnim secesinističkim djelovanjem, trebalo bi ga podsjetiti da ovaj politički blok samo traži da se uvažavaju ustavne nadležnosti Srpske - rekao je Lukić, koji je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, prava primjedba bila bi upućena Upravnom odboru PIK-a da ne unitarizuje BiH, da ne oduzima posao i nadležnosti narodima BiH i njenim organima, da se ne identifikuje sa njima i da ih ne zamijenjuje.

U pitanjima državne svojine, Lukić je istakao da PIK i njegov Upravni odbor treba da se uzdrže od davanja direktiva visokom predstavniku, koji ih poslije izvršava, kao i da se visoki predstavnik uzdrži od izdavanja direktiva Ustavnom sudu BiH o tome kako treba da bude riješena ta materija.

Prema njegovim riječima, pitanje državne imovine u BiH je u najvećoj mogućoj mjeri riješena.

- Odluke Ustavnog suda su takve da BiH dodjeljuje nadležnosti koje ne postoje i ne mogu se naći u ustavnom tekstu, te prema tome, ovo je još jedan način da se pokušaju poništiti raspodjele nadležnosti izvršene između centralnih institucija BiH i entiteta, koja je izvršena Ustavom. Utoliko, ova vrsta nadležnosti ne postoji i Ustavni sud nije ovlašćen da je kreira niti da izmišlja ono čega nema u Ustavu - poručio je Lukić.

Kada je riječ o slobodi štampe, kao jednoj od osnovnih sloboda svakog demokratskog društva, Lukić je istakao da svugdje mora da postoji određena vrsta mjere, te dodao da laž nikada ne može da bude proglašena za istinu, makar je kao takvu proglašavala i sredstva javnog informisanja.

- I novinari moraju da odgovaraju za sve ono što u njihovom izvještavanju nije istinito, sve što je lažno, bombastično, senzacionalističko i podrivački usmjereno ka značajnim političkim ljudima, značajnim političkim snagama - rekao je Lukić.

On je dodao da takav odnos treba da bude ne samo prema običnom građaninu, već i prema ovim snagama.