latinica  ћирилица
09/12/2022 |  18:32 ⇒ 10/12/2022 | 10:12 | Autor: RTRS

Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" - ove godine nabavka transportnih inkubatora (VIDEO)

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Milorada Dodika, 26. decembra biće održano 13. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima".
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

Ovogodišnja akcija, na inicijativu republičkog Udruženja pedijatara, ima za cilj da se porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i omogući vitalno važan savremeni neonatalni transport.

U Srpskoj je samo u prošloj godini 111 vitalno ugrožene novorođenčadi trnsportovano iz 10 porodilišta - najčešće prema Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i zdravstvenim ustanovama u Srbiji, podaci su Udruženja pedijatara.

- Kolege nemaju transportne inkubatore pa traže odobrenje da voze u druge gradove - rekla je šef Odjeljenja dječije intenzivne njege UKC Srpske dr Vesna Novaković.

Zbog toga su pedijatri na sastanku sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom ukazali na potrebu i značaj organizovanja savremenog neonatalnog transporta.

Dobili su podršku predsjednika, pa će ovogodišnja Humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" biti usmjerena na rješavanje ovog problema.

- Opremanje rodilišta u Republici Srpskoj savremenim transportnim inkubatorima i edukacija zdravstvenog osoblja za inicijalno zbrinjavanje, stabilizaciju, te transport vitalno ugroženog novorođenčeta doprinosi boljem preživljavanju kritično ugrožene novorođenčadi i smanjenju posljedica perinatalne hipoksije i njenom uticaju na dalji psihomotorni razvoj novorođenčadi - saopšteno je iz Udruženja pedijatara Republike Srpske.

Od 3.170 beba rođenih u UKC-u u prošloj godini, bilo je neophodno transportovati njih 19, među kojima su bile i bebe komplikovanijeg zdravstevnog stanja.

Ovogodišnjem akcijom, koju organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik, na inicijativu pedijatara iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke iskazana je potreba da se u porodilištima širom Srpske nabave transportni inkubatori i tako omogući savremeni neonatalni transport.

Iz Udruženja pedijatara ističu i značaj obuke zdravstvenog osoblja u porodilištima širom Republike Srpske za reanimaciju, zbrinjavanje i transport vitalno ugrožene novorođenčadi. Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" biće održano 26. decembra.