latinica  ћирилица
09/12/2022 |  20:23 ⇒ 10/12/2022 | 08:14 | Autor: SRNA

Situacija na sjeveru Kosmeta i u Velikoj Hoči mirna, ali krhka

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije je mirna ali krhka, rečeno je u kosovskoj policijskoj službi.
Mještani Velike Hoče ispred domaćinstva Petrović - Foto: RTRS
Mještani Velike Hoče ispred domaćinstva PetrovićFoto: RTRS

Iz policije su za Srnu naveli da tokom dana nisu zabilježeni incidenti za razliku od prošle noći kada ih je, kako kažu, bilo nekoliko incidenata, uključujući napad na patrolu policije u selu Sibovac u opštini Zvečan i napad na dvojicu radnika obezbjeđenja u Leposaviću, te bjekstvo lica sa potjernice na srpsku stranu administrativnog prelaza Јarinje.

Policija privremenih institucija u Prištini u povećanom broju je raspoređena na prilaznim putevima sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, posebno u Bošnjačkoj Mahali, Mikro naselju i naselju Brđani - multietničkim dijelovima u sjevernom dijelu grada.

Uz policiju na glavnom mostu na rijeci Ibar, koji razdvaja sjeverni srpski od južnog albanskog dijela grada, kontrolu saobraćaja i putnika sprovode pripadnici Euleks policije i Kfora, kao i u dijelu naselja Suvi, koji sjeverni dio grada vezuje za dio južne Mitrovice, nastanjen uglavnom Albancima doseljenim poslije 1999. godine.

Pripadnici policije tokom dana nisu viđeni na ulicama u sjevernom dijelu grada, kao ni u urbanim dijelovima Zvečana, Zubinog potoka i Leposavića.

Policija će, kako tvrde iz njene direkcije u Prištini, za sada ostati na trenutnim pozicijama, ali se očekuje raspoređivanje dodatnog broja policajaca u sredinama u kojima žive Albanci u ostalim opštinama na sjeveru Kosova.

Situacija u Velikoj Hoči je mirna poslije jučerašnje pljenidbe porodici Petrović gotovo četrdesetak tona vina.

Petrović je za Srnu rekao da je, uprkos strahovanju po živote porodice, komšija i prijatelja, uspio da se presabere i poslije dva dana i dvije neprospavane noći odluči da ostaje na svome.

- Tu smo, ne želim ni da razmišljam o odlasku iz Hoče u kojoj porodica Petrović, kojoj pripadam, živi vijekovima - rekao je Petrović i zahvalio za podršku svima koji shvataju šta mještanima Velike Hoče znače vino i vinograd.