latinica  ћирилица
09/12/2022 |  22:22 ⇒ 22:22 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Kriza potrebna Zapadu - da drži srpski svijet u strahu

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na sjeveru Kosova i da je situacija tamo veoma opasna.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Bocan-Harčenko je ocijenio da Priština nastavlja kampanju zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, a cilj je zauzimanje sjevera Pokrajine.

On je istakao da je nemoguće ne primijetiti da se eskalacija na Kosovu i Metohiji odvija u okviru sastanaka o zapadnom Balkanu i razgovora o značaju stabilnosti u regionu.

- Apsolutno se ništa ne radi za normalizaciju alarmantne situacije u Pokrajini. Kriza je potrebna Zapadu da izvrši pritisak na Beograd, da drži srpski svijet u strahu - ocijenio je Bocan-Harčenko u saopštenju.

Ambasador Rusije rekao je da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potpuno u pravu kada podsjeća na izvjesnu odredbu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN o povratku srpskog policijskog osoblja na Kosovo, prenose beogradski mediji.

- Razumije se, zapadnjaci ne mare za sprovođenje onoga šta je usaglašeno uz njihovo posredovanje. Njihovi su ciljevi sasvim suprotni zadacima rješavanja kriznih pitanja - najvažnije za Zapad je da strana, koju sponzoriše, kupi vrijeme. To je sada otvoreno priznato u vezi sa Minskim sporazumima. Neću se iznenaditi da ista tužna sudbina čeka i Briselske dogovore, koje Priština i EU ostavljaju na papiru - zaključio je Bocan-Harčenko.