latinica  ћирилица
10/12/2022 |  08:43 ⇒ 15:15 | Autor: SRNA

Stevandić: Zaštititi nadležnosti Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je zbog neustavnih odluka iz Sarajeva neophodno zaštititi nadležnosti Srpske zagarantovane Dejtonskim sporazumom, čak i po cijenu mijenjanja zakonodavstva i Ustava.
Nenad Stevandić - Foto: SRNA
Nenad StevandićFoto: SRNA

Stevandić je poručio da se ne smije dozvoliti da Srpska bude diskriminisana u pravima i razvoju nametnutim rješenjima visokih predstavnika.

- Ustavni sud BiH sa strancima je takođe neprihvatljiv. To se mora mijenjati. Sve krize u BiH proizvode stranci i visoki predstavnici, oni ne dopuštaju da se narodi pomire - rekao je Stevandić za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, stranci Bošnjacima bude ambiciju da zavladaju BiH, dok Srbe pokušavaju da ponize.

Stevandić kaže da se zalaže za bolje odnose Srba i Bošnjaka.

- Najvažnije je, koliko god to nekom čudno zvučalo, u Srpskoj izgraditi dobar balans između Srba i Bošnjaka. To će biti velika dobit i značiće mirnu situaciju. Uradiću sve da do toga dođe - poručio je Stevandić.

Kada je riječ o odnosu sa hrvatskim narodom, Stevandić smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik to dobro izbalansirao.

- I tu postoji neka vrsta odbrane od unitarizma, a to nažalost ne prepoznaje opozicija - naveo je Stevandić.

Govoreći o formiranju vlasti na svim nivoima, Stevandić je rekao da postoji prilika da se izbalansiraju i poprave odnosi između svih naroda u BiH, kao i sa Srbijom i Hrvatskom.

On je poručio da se izborni proces mora vratiti u nadležnost Republike Srpske, kao i da će pitanje reorganizacije Centralne izborne komisije BiH zavisiti od bošnjačkih i hrvatskih političkih opcija.

Stevandić kaže da je CIK zakomplikovao izbor srpskih delegata u Dom naroda parlamenta BiH i da je očigledno da se okrenuo politici i diskriminaciji Republike Srpske i Srba.