latinica  ћирилица
10/12/2022 |  10:28 ⇒ 10:28 | Autor: SRNA

Drecun: Legitimno je pravo Srbije da traži povratak svojih snaga

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da bi zahtjev Beograda o povratku srpskih snaga na Kosmet bio legitiman i u skladu sa Rezolucijom 1244, ali da to nije realno očekivati s obzirom da su samoproglašeno Kosovo priznale tri od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, koji o ovome odlučuje.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Ovo jeste upozoravajuća poruka sa naše strane, ali mi moramo da odgovorimo na način koji nam je na raspolaganju. Ništa što simbolizuje državu Srbiju nije prihvatljivo za one koji su priznali lažnu državu Kosovo. Ovo je jedna teška politička igra. Nismo mi naivni da mislimo da će se složiti SAD ili Velika Britanija - rekao je Drecun za RTS.

On je napomenuo da će Srbija uputiti zahtjev UN i da Savjet bezbjednosti odlučuje o povratku srpskih snaga na Kosmet, a tek ako bi im to bilo omogućeno oni bi bili pod jurizdikcijom KFOR-a.

- U jednom dijelu vojno-tehničkog sporazuma se govori, a njega treba da obezbijedi komandant KFOR-a, da će obezbjediti poštovanje nakon dolaska, odnosno povratka naših bezbjednosnih snaga. Iz toga proizilazi da je Savjet bezbjednosti taj koji treba da dozvoli povratak našim snagama bezbjednosti - pojasnio je Drecun.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je juče da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti situaciju u pokrajini doveo na ivicu rata, ali da to nije uradio sam već uz prećutno odobravanje Zapada, te da je Srbija vrlo blizu toga da zatraži da na Kosmet uputi svoje snage u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Povodom situacije na Kosmetu javnosti će se večeras obratiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.