latinica  ћирилица
10/12/2022 |  11:13 ⇒ 11:14 | Autor: SRNA

Crna Gora: Upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda

Direktorat crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova za zaštitu i spašavanje uputio je upozorenje zbog očekivanih vremenskih nepogoda koje bi mogle da dovedu do podizanja nivoa mora u južnom Јadranu i klizišta i odrona.
Crna Gora - Foto: RTRS
Crna GoraFoto: RTRS

Iz Direktorata navode da se u sjevernim krajevima popodne očekuje osjetno zahlađenje, sa snijegom uveče i tokom noći, a u primorskim i centralnim djelovima jaka kiša, lokalno kratkotrajno olujno nevrijeme i jak južni vjetar.

- S ciljem pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, Direktorat za zaštitu i spašavanje poslao je obavještenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja s ciljem podizanja nivoa operativne spremnosti - ističe se u saopštenju.

Iz Direktorata upozoravaju da se u južnom Јadranu očekuje kratkotrajno podizanje nivoa mora, jaki talasi, "uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

- Zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, moguća su lokalna klizišta ili odroni, posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla - navodi se u saopštenju.

Direktorat MUP-a za zaštitu i spašavanje poziva građane Crne Gore da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.