latinica  ћирилица
10/12/2022 |  11:28 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Trebinje: Prikazan dokumentarno-igrani film o vojvodi Luki Vukaloviću (VIDEO)

U Trebinju je prikazan dokumentarno-igrani film o vojvodi Luki Vukaloviću, autora Ratomira Mijanovića. Naslov filma je "Karađorđe od Hercegovine" i prati posljednje dane vojvode Luke Vukalovića u Hercegovini i njegov egzil u carsku Rusiju.
Luka Vukalović - promocija filma - Foto: Screenshot
Luka Vukalović - promocija filmaFoto: Screenshot

Režiju filma potpisuje Ratomir Mijanović, trebinjski novinar i pisac, dok je scenario rađen prema djelu Radovana Ždrala “Hercegovačka rapsodija“, romanu-hronici o ustancima u Hercegovini protiv Turaka od 1852. do 1878. godine. Sniman je na autentičnim lokacijama širom Hercegovine, a sadržaj filma čini kombinacija dokumentarnih podataka, epskih pjesama i gusala.

- Vukalović je kao istorijska ličnost bio u mnogo težoj situaciji nego što je bio Karađorđe. Bio je oslonjen sam na sebe, a posljednji dani njegovog života bili su teški, kada je bio prepušten sebi i ostavljen od tadašnjeg crnogorskog dvora - kaže Mijanović.

Uloga čuvenog hercegovačkog vojvode, vođe srpskog ustanka u Hercegovini, povjerena je Lazaru Ambuliji. Bila mu je čast kaže, jer je Luka Vukalović iza sebe ostavio veliko djelo.

U filmu su učestvovali i narodni guslari.

Lik vojvode Luke Vukalovića, smatra tim koji je radio na filmu, nepravedno je zapostavljen, naročito među mladima. Na ovaj način, dodali su, djelimično su otrgli od zaborava njegovo lik i djelo, ali i dragocjen dio srpske istorije.

Film je sniman u organizaciji Guslarskog društva "Vojvoda Nedeljko Vidaković" uz finansijsku podršku Grada Trebinja.