latinica  ћирилица
10/12/2022 |  15:55 ⇒ 11/12/2022 | 09:11 | Autor: RTRS

Vodostaji rijeka u porastu; Otežan saobraćaj na više putnih pravaca (FOTO/VIDEO)

Saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica - Prijedor potpuno je obustavljen u mjestu Brekinja /Milića Gaj zbog izlivanja rijeke Knežice, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Poplave u Srpskoj - Foto: SRNA
Poplave u SrpskojFoto: SRNA

Obustavljen je saobraćaj i na lokalnom putu Božići - Pucari - Podgradci, u mjestu Božići /put koji od Manastira Moštanica ide prema Podgradcima/.

Zbog izlivanja vode na kolovoz, otežano se saobraća i na ulazu u Kozarsku Dubicu iz pravca Prijedora, u mjestu Parnice.

Otežano se saobraća, zbog prelivanja vode na kolovoz i na lokalnom putu Knežica - Gradina u mjestu Donji Јelovac.

Intenzivne padavine uslovljavaju da se saobraćaj odvija usporeno i otežano na većini puteva u Republici Srpskoj jer se voda zadržava na kolovozima.

Na području grada Prijedora, saobraćaj se na brojnim ulicama odvija veoma otežano.

U Prijedoru je usljed obilnih padavina i ogromne količine vode koju nisu mogli da prime kolektori i kanalizacione mreže oštećen veliki broj objekata, puteva i mostova, izjavio je gradonačelnik Slobodan Јavor.

Јavor, kao komandant Štaba za vanredne situacije, održao je večeras telefonsku sjednicu štaba na kojoj je razmatrana trenutna situacija na terenu koju je prouzrokovala kiša koja od sinoć neprekidno pada u Prijedoru.

Konstatovano je da je trenutni vodostaj rijeke Sane je 380 centimetara, a Gomjenice 410 centimetara, a najteža situacija je na području naselja Topolik i Vrbice. Zaplavljeno je oko 200 kuća u tim naseljima u kojima pripadnici Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice konstantno vrše ispumpavanje vode iz stambenim, podrumskih i pomoćnih objekata.

 Nasip na rječici Binjačkoj u gradskom naselju Leptihor u Kozarskoj Dubici je utvrđen i za sada ne postoji opasnost od izlivanja vode, a trenutno je složeno stanje u Dubičkoj ravni, gdje je zaplavljeno nekoliko domaćinstava, potvrdio je načelnik opštine Radenko Reljić.

Reljić je rekao novinarima da je prijetila velika opasnost da Binjačka izađe iz korita, a da se reagovalo na najbrži mogući način.

On je istakao da je gradsko područje te opštine bezbjedno i da nema opasnosti od poplava.

- Pumpe rade punom snagom, nivo vode je pao ispod 40 centimetara, a bio je dostigao kritičnih 100 centimetara - izjavio je Reljić.

Foto: RTRS

Voda je prekrila polovinu saobraćajnice na putu prema Gradišci kod Crnačkog mosta, a u mjestu Orahova prema Gradišci put je potpuno pod vodom.

Bujice su zaplavile saobraćajnice i dvorišta u Dobrljinu i Kršljama, te u naseljima Vidorija, Roga i Urije na području opštine Novi Grad, a evidentiran je i odron u naselju Gračani.

Vode ima na kolovozu na magistralnom putu Novi Grad - Prijedor, kao i na magistralnom putu Novi Grad - Kostajnica.

Foto: RTRS

Kiša je i na području Gradiške izazvala nagli porast bujičnih potoka i rijeka u potrkozarskim selima, te plavljenje podrumskih prostorija stambenih objekata na području gradskog naselja Senjak.

Voda se izlila i na magistralni put Gradiška - Kozarska Dubica.

Zbog neočišćenih odvodnih kanala, a uslijed velikih količina padavina, dio mještana Dragočaja bi mogao ponovo provesti noć na nogama, navode iz ove banjalučke mjesne zajednice.