latinica  ћирилица
10/12/2022 |  18:24 | Autor: SRNA

Јeminovac: 31 godina od zločina nad srpskim civilima

Kod spomen-obilježja u Јeminovcu u Požeško-slavonskoj županiji, služen je pomen za 42 srpska civila ubijena u decembru 1991. godine.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Riječ je mještanima Čečavca, Čečavačkog Vučjaka, Јeminovca, Ruševca i Šnjegavića.

- U jednom danu ubijena su 42 mještana srpske nacionalnosti, 24 žene i 18 muškaraca, uglavnom staraca, a jedan nepokretni starac zapaljen je u krevetu - rekao je zamjenik župana Požeško-slavonske županije iz reda srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović.

Ivanović je pozvao Srbe koji imaju informacije o nestalim licima da svojim saznanjima pomognu institucijama Hrvatske.

- Želimo da naši građani, bez obzira na njihovu nacionalnost, čuju o zločinu na koji smo danas podsjetili. Ovom prilikom izražavamo žaljenje i zbog svih stradanja Hrvata na području naše županije i Hrvatske - rekao je on.

Spomen-obilježje u Јeminovcu u čast stradalih civila čiji posmrtni ostaci većinom nisu pronađeni, podigli su Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i mještani.

Vijence su položili i ambasador Srbije u Hrvatskoj Јelena Milić, zamjenik gradonačelnika Pakraca Mirsada Popović Damjanović, delegacije Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske županije, Gradskog Vijeća srpske nacionalne manjine Požega te predstavnici udruženja antifašista iz Pakraca i Požege.