latinica  ћирилица
10/12/2022 |  19:29 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Vučić: Obezbijediti prisustvo srpskih snaga na KiM, očekujemo najveće pritiske na Srbiju (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti, zbog posljednjih događanja na Kosovu i Metohiji, izjavio da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja policajca Dejana Pantića, sa čijom je suprugom Suzanom razgovarao.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ)

Usaglasili smo tekst koji ćemo uputiti komandantu Kfora, kojim ćemo zatražiti povratak naših snaga bezbjednosti na KiM, najavio je Vučić.

- Naša borba tek predstoji, oni su učinili sve da onemoguće normalan život Srba na Kosovu i Metohiji - poručio je Vučić.

"Uputio sam pismo članicama EU koje nisu priznale Kosovo"

Priština je pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti, pošto 15. decembra u Briselu podnosi zahtjev za članstvo u EU.

- To je za nas veoma neprijatan događaj i kršenje Vašingtonskog sporazuma - istakao je Vučić.

Uputio je, kaže, pismo predsjednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer prijem mogu da traže samo države, a Kosovo to nije.

- To su naši prijatelji, vjerujem da će pismo nešto značiti - dodao je Vučić.

On je naveo da će Srbija i on biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja i poručio da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.

Vučić je istakao da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albnaci nisu i da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu djetinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

- Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cijenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN - nisam toliko glup koliko nekim izgledam i neću to privhatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu - istakao je Vučić.

Kako je rekao, biće i on i cijela Srbija izloženi žestokim napadima i pristicima spolja, ne samo hirbirdnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i najtežim mogućim pristicima.

- I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu prestavnici Njemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu "objasnili" kako moramo da se ponasamo i ako ne šta će da budu posljedice - rekao je Vučić.