latinica  ћирилица
11/12/2022 |  10:47 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

Veliki značaj Donatorske večeri - oprema veoma bitna za kvalitetan transport djece (VIDEO)

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, 26. decembra sa početkom u 20 časova, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, biće održano 13. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku transportnih inkubatora za porodilišta u Srpskoj.
Vladimir Mirošljević i Stojislav Konjević - Foto: RTRS
Vladimir Mirošljević i Stojislav KonjevićFoto: RTRS

- Nabavka transportnih inkubatora za porodilišta je veoma važna jer su u većini slučajeva inkubatori koje posjeduju bolnice stari i dotrajali, a veoma je bitno da nama na kliniku dođu kvalitetno zbrinuta djeca čime je olakšan proces liječenja - rekao je Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Srpske.

Zdrava djeca su naš cilj, dodaje Mirošljević, a to možemo postići samo ako se uspostavi kvalitetan sistem u svih devet porodilišta u Srpskoj koji će dobro da funkcioniše.

- Porodilišta moramo da uniformišemo i opremom, znanjem i kadrom koji imamo. Svi moramo da se uključimo u ovaj proces. Nama je bitan je svaki život - naglasio je Mirošljević.

Pedijatar-intenzivista Stojislav Konjević istakao je da je osim nabavke transportnih inkubatora bitno kvalitetno obučiti i kadar.

- Bez obučenog kadra i uvijek spremne i kvalitetne opreme nema ni sez stabilizacije vitalno ugrožene novorođenčadi,  a transport je ključna karika u tom lancu - dodao je Konjević.

Konjević je naglasio da je u ovoj godini bilo 120 transporta djece koji su zahtijevali daljnju dijagnostiku, tako da je nabavka transportnih inkubatora u Srpskoj od velikog značaja za liječenje prijevremeno rođene djece.