latinica  ћирилица
11/12/2022 |  18:21 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Porodilištima širom Srpske neophodni novi transportni inkubatori (VIDEO)

Porodilištima širom Srpske neophodni su novi transportni inkubatori kako bi se omogućio savremen neonatalni transport zaključeno je na nedavnom sastanku predstavnika Udruženja pedijatara sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji ove godine humanitarnu akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" posvećuje rješavanju ovog problema.
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

Pedijatri ističu koliko su oprema, edukovani kadar i svaki minut važni u transportu tek rođenih beba sa zdravstvenim problemima.

Trebinjska bolnica neonatalni odjel ima od 2003. godine kada je i kupljen postojeći transportni inkubator te njegov radni vijek nakon 20 godina ističe, a godišnje oko 10 bebe potrebno je zbrinuti.

I Banjaluka, kao glavni centar , ima takođe samo jedan transportni inkubator koji je nedovoljan za adekvatan transport zbrinjavanje novorođenčadi sa zdravstvenim tegobama.

Važno je imati odgovarajuću opremu i dobro obučeno osoblje u svakom porodilištu Srpske.

Ovogodišnjom akcijom "S ljubavlju hrabrim srcima", u organizaciji predsjednika Republike Srpske, prikupljaju se sredstva za nabavku transportnih inkubatora, a donatorsko veče biće održano 26. decembra u Banjaluci.