latinica  ћирилица
12/12/2022 |  12:20 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Buha: Od velikog značaja nabavka novog transportnog inkubatora

Trebinjska bolnica ima samo jedan inkubator za transport novorođenčadi, pa iz ove zdravstvene ustanove poručuju da će od velikog značaja biti nabavka novog kroz predstojeće donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Ljiljana  Buha - Foto: SRNA
Ljiljana BuhaFoto: SRNA

Iz Bolnice Trebinje svake godine transportuju desetak novorođenčadi, prijevremeno rođenih, ili zbog drugih razloga, u zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa.

Načelnik Odjeljenja pedijatrije sa neonatologijom u Bolnici Trebinje Ljiljana Buha rekla je Srni da su obradovani ovogodišnjom 13. akcijom "S ljubavlju hrabrim srcima" koja će omogućiti nabavku novog transportnog inkubatora za trebinjsko porodilište.

- Sva djeca moraju imati iste uslove. Transport mora biti pravovremen i siguran. Јako je važno da se djeca transportuju na vrijeme i sigurnim putem. Tih prvih nekoliko sati života kod beba su vrlo značajni. U transportu se ne smiju dešavati nikakvi incidenti, tako da moramo imati dobru opremu - istakla je Buha.

Ona je rekla da je postojeći inkubator star, te ističe da je, osim edukacije kadra, potrebno obnavljati ovu vrlo skupu i sofisticiranu opremu.

- Bolnica Trebinje je najudaljenije porodilište od tercijarnog zdravstvenog centra, sva djeca koja se prijevremeno rode sa malom tjelesnom težinom moraju imati iste uslove. Mi djeci moramo obezbijediti siguran transport do tercijarnog zdravstvenog centra gdje se radi sofistirana dijagnostika i njega. Taj transport ne smije negativno uticati na krajnji ishod zdravlja, odnosno života prijevremeno rođene bebe - rekla je Buha.

Ona ističe da i neke druge bebe koje zahtijevaju transport, moraju biti transportovane u inkubatorima, odnosno u uslovima koji ih neće dodatno ugroziti.

- Transportni inkubatori su zbog toga veoma značajni. Mi našim bebama želimo da obezbijedimo maksimum - rekla je Buha.

U Banjaluci će, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, 26. decembra biti održano 13. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" radi nabavke transportnih inkubatora u porodilištima širom Srpske.