latinica  ћирилица
14/12/2022 |  18:01 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Đurić prvi svjedok o zločinima u Dobrovoljačkoj (VIDEO)

Nakon što je tri puta odgađan, počeo je dokazni postupak protiv Ejupa Ganića i još devet tadašnjih muslimanskih vojnih, policijskih i političkih funkcionera optuženih za ratni zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.
Dobrovoljačka - Foto: RTRS
DobrovoljačkaFoto: RTRS

Prvi svjedok Draško Đurić, učesnik kolone u povlačenju iz Sarajeva, svjedočio je o ubistvima vojnika, oficira i civila u službi ЈNA, koja su se dešavala u Dobrovoljačkoj 3. maja, ali i dan ranije ispred Komande druge vojne oblasti na Bistriku.

Đurić je ispričao da je kolona vojnika i civila zaposlenih u ЈNA napadnuta 3. maja 1992. godine, a da su oni koji su odvedeni u salu FIS-a pretučeni i da je vršena tortura nad rezervistima i oficirima.

Podsjećamo, osim Ganića, optužnica tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Јusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili niti kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Suđenje će biti nastavljeno 21. decembra.