latinica  ћирилица
15/12/2022 |  15:36 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Košarac na 20. sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac učestvovao je danas u Beču na 20. sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice, na kojem je odlučeno da Energetska zajednica ne produži mjere protiv BiH zbog kršenja trećeg energetskog paketa.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je pozvao učesnike današnjeg sastanka da glasaju protiv produženja mjera BiH u trajanju od dvije godine, kako je to predložio Sekretarijat Energetske zajednice, saopšteno je iz Kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

- Ukidanje sankcija predstavlja jak vjetar u leđa za sve nivoe vlasti u BiH da nastavimo da radimo na ispunjavanju obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, posebno kada su u pitanju uslovi iz drugog i trećeg energetskog paketa. Republika Srpska napravila je značajne iskorake u smislu preuzimanja EU regulative, te očekujemo da će Federacija BiH u što skorijem roku učiniti isto - naveo je Košarac.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije koji su glasali protiv produženja mjera Energetske zajednice prema BiH.

Košarac je ukazao na važnost usvajanja odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, što je uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te podsjetio da je predložena odluka dobila podršku Energetske zajednice i da se uskoro očekuje njeno usvajanje na Savjetu ministara.

- Ukidanje sankcija ujedno predstavlja dodatnu obavezu da u što skorijem vremenskom roku usvojimo odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva - poručio je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku razmatrani su ciljevi Evropske unije u pogledu energetske tranzicije i klimatske neutralnosti koje je Evropska komisija predložila za 2030. godinu.

Ministar Košarac glasao je protiv ove odluke, poručivši da su za BiH prihvatljiva tri od ukupno četiri predložena cilja za 2030. godinu.

- U koordinaciji i saradnji sa ministrima energetike Republike Srpske i Federacije BiH, definisali smo da su nam prihvatljiva tri od četiri predložena cilja, jer je neophodno omogućiti sigurnost snabdijevanja, te ostaviti prostor za nove investicije u skladu sa već usvojenim strateškim dokumentima u zemlji, a koji između ostalog predviđau, nove proizvodne projekte kao što je TE Ugljevik - naveo je Košarac.

Košarac nije podržao ukrajinski prijedlog da se na današnjem sastanku usvoji izjava kojom se, kako je navedeno, "osuđuje ruski agresivni rat protiv Ukrajine, te korištenje resursa i energije za ucjenu evropskih ekonomija i društava, uključujući ugovorne strane Energetske zajednice".