latinica  ћирилица
16/12/2022 |  10:20 ⇒ 12:43 | Autor: sputniknews.com

Medvedev objasnio: Evo šta su sve legitimne mete naših oružanih snaga

Zamjenik šef Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da legitimne mete ruske vojske može biti vojno-političko rukovodstvo zemlje koja je neprijatelj Rusiji, ali i oružane snage drugih zemalja koje su saveznice našeg neprijatelja.
Dmitrij Medvedev (foto:EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/SPUTNIK/
GOVERNMENT PRESS SERVICE/POOL MANDATORY CREDIT) -
Dmitrij Medvedev (foto:EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/SPUTNIK/ GOVERNMENT PRESS SERVICE/POOL MANDATORY CREDIT)

Naime, on je na svom Telegram kanalu napisao da se pitanje legitimnih vojnih ciljeva tokom istorije čovječanstva na razne načine tumačilo, kao i da se to različito tumači i tokom aktuelnog konflikta u Ukrajini.

Na primjer, kako je kazao, o toj temi vole da pričaju brojni američki rusofopski senatori uprkos tome što postoje pravila ponašanja za vreme oružanih sukoba.

Medvedev je ujedno i nabrojao koje su to legitimne vojne mete danas:

1.Bilo koja vojska protivnika koja nije izvučena iz sastava oružanih snaga,

2.Bilo koja vojna i pomoćna tehnika protivnika,

3.Svi objekti koji se odnose ka vojnoj infrastrukturi i koji doprinose realizaciji vojnih ciljeva (mostovi, stanice, putevi, energetski objekti, fabrike i radionice koje izvršavaju vojne zadatke),

4.Vojno-političko rukovodstvo zemlje neprijatelja,

5.Oružane snage drugih zemalja koje su zvanično ušle u rat, a koje se smatraju saveznicima neprijatelja, kao i objekti koji se nalaze na teritoriji neprijatelja.

Međutim, danas se postavlja i glavno pitanje – da li može hibridni rat, koji je de fakto objavljen Rusiji od strane NATO, da se smatra i ulaskom Alijanse u sukob sa Moskvom?

Pored toga, postavlja se pitanje i da li može da se isporuka ogromne količine naoružanja Ukrajini smatra napadom na Rusiju?

- I, naravno, da li se prve četiri stavke računaju i kao legitimni vojni ciljevi kada je riječ o Sjevernoatlantskom bloku - zapitao se Medvedev.
Ruski političar je dodao i da rukovodstvo država-članica NATO jednoglasno tvrde da njihove zemlje ne ratuju protiv Rusije, iako svi dobro razumeju da je stvar potpuno drugačija.