latinica  ћирилица
16/12/2022 |  12:24 | Autor: SRNA

Neophodna nabavka novih transportnih inkubatora

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske trenutno ima samo jedan transportni inkubator i zato bi njihova nabavka bila veoma značajna za unapređenje zdravstvene zaštite djece, rečeno je danas Srni u ovoj ustanovi.
UKC Republike Srpske - Foto: RTRS
UKC Republike SrpskeFoto: RTRS

- Potrebe Klinike za ginekologiju i akušerstvo zahtijevaju nabavku dva transportna inkubatora, jer sadašnji jedan nije dovoljan za naše potrebe. I zato je izuzetno važno donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", čiji je cilj obezbjeđenje transportnih inkubatora za porodilišta u Srpskoj - istakli su u UKC-u.

U UKC-u podsjećaju da je u Odjeljenje patološke neonatologije prošle godine transportovano 197 novorođenčadi, dok je u Odjeljenju intenzivne njege 206 vitalno ugrožene novorođenčadi.

Prije dvije godine, izvršen je transport 211 novorođene djece, dok se u Odjelu intenzivne njege nalazilo 177 vitalno ugroženih beba.

U Banjaluci će, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, 26. decembra biti održano 13. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", s ciljem obezbjeđenja transportnih inkubatora u porodilištima širom Srpske.

Iz Kabineta predsjednika Srpske ranije je saopšteno da je na inicijativu i zahtjev pedijatara iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke, iskazana potreba da se u porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i tako omogući savremen neonatalni transport.

Nosilac ovogodišnje akcije je Udruženje pedijatara Republike Srpske.