latinica  ћирилица
16/12/2022 |  14:07 | Autor: Agencije

"Mundijal u Kataru fantastičan, FIFA zaradila 7,5 milijardi dolara"

Mundijal u Katar bio je fantastičan na svim poljima, od navijača, preko sjajne atmosfere, zajedništva bez incidenata, što je važno za budućnost. Vidjeli smo sjajne utakmice, golove, iznenađenja, a igranje usred sezone pozitivno je uticalo na kvalitet igre, izjavio je predsjednik Međunarodne fudbalske federacije Đani Infantino.
SP u Kataru (Foto: EPA/Neil Hall) -
SP u Kataru (Foto: EPA/Neil Hall)

- Ovo Svjetsko prvenstvo pokazalo jedinstvenu, kohezivnu moć - istakao je Infantino na konferenciji za medije u Dohi i zahvalio svima koji su pomogli da bude najbolje ikada.

Prema njegovim riječima, do sada je utakmice u Kataru, na stadionima, gledalo 3,27 miliona gledalaca, što je prosjek veći od 52.000, a rekordna poseta viđena je na utakmici Argentina - Meksiko, koju je na stadionu Lusail gledalo 88.966 navijača.

FIFA Fan Festival posjetilo je više od 1,5 miliona ljudi, izdato je 1.9 miliona "Hayya kartica" za ulazak u zemlju, a najviše je bilo navijača iz Saudijske Arabije, Indije, SAD, Velike Britanije i Meksika.

- Iza nas su 62 utakmice bez incidenta, bila je sjajna atmosfera. Prvi put ekipe sa svih kontinenta su se plasirale u osminu finala, prvi put je jedna žena sudila na utakmici Mundijala, Francuskinja Stefani Frapar. Približavamo se granici od pet milijardi TV gledalaca - naveo je Infantino.

On je istakao kako je FIFA u ovom ciklusu imala prihod od 7,5 milijardi dolara.

- To je milijarda više nego u proteklom razdobolju, što je sjajno - kazao je Infantino, najavivši kako u idućem ciklusu FIFA očekuje 11 milijardi prihoda, od kojih će skoro deset milijardi vratiti direktno u fudbal - jasan je on.

Infantino je dodao i kako je značajno duža nadoknada vremena dovela do toga da je prosjek efektivnog igranja utakmica skočio na 59 minuta.

Takođe, naglasio je poseban značaj činjenice da su navijači iz cijelog svijeta dolaskom u Katar otkrili arapski svijet koji nisu poznavali, a u isto vrijeme, Katarani, Saudijci i drugi su otvorili svoje kuće, vrata, zemlje kako bi pozdravili ljude sa svih strana svijeta.

Sljedeći Mundijal održaće se za četiri godine u Meksiku, SAD i Kanadi sa 48 reprezentacija - format takmičenja trebalo bi da bude 16 grupa po tri reprezentacije, ali je Infantino najavio i mogućnost promjene na 12 grupa po četiri.