latinica  ћирилица
17/12/2022 |  11:37 ⇒ 12:51 | Autor: SRNA

Petković: Transportni inkubatori mogu da spasu život beba

Patronažna medicinska sestra akušerskog i pedijatrijskog smjera u penziji Nada Petković iz Laktaša, kroz čije ruke je za 36 godina rada prošlo hiljade beba, pružila je maksimalnu podršku održavanju predstojeće donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima", u okviru koje će porodilišta u Republici Srpskoj dobiti transportne inkubatore.
Nada Petković - Foto: SRNA
Nada PetkovićFoto: SRNA

Petkovićeva je rekla Srni da će navedena nabavka omogućiti dodatnu zdravstvenu sigurnost najmlađih i prijevremeno rođene djece, te da se sve s pravom može smatrati pronatalitetnom mjerom.

"Transportni inkubatori mnogo će značiti da se prijevremeno rođene bebe hitno, brzo i pravovremeno prebace u udaljenije medicinske centre, gdje je potrebno njihovo zbrinjavanje i eventualno liječenje. To može spasiti njihov život i u tome je važnost obezbjeđivanja navedenih inkubatora", rekla je Petkovićeva.

Ona je rekla da se time više neće dešavati transport beba koje sestre i medicinsko osoblje takoreći drže u rukama.

"Inkubator je odlična stvar i trebaće ga imati čak i ako je u pitanju transport bebe helikopterom u, na primjer, Beograd. Mnogo je stvari koje se u tom smislu ne mogu raditi kod nas u Srpskoj i zato su važni pomenuti inkubatori", pojasnila je Petkovićeva.

Ona je dodala da transportni inkubator ima sve u pogledu visokog stepena bezbjednosti bebe, od održavanja optimalne temperature u njemu, do praćenja vitalnih funkcija novorođenčeta, odgovarajuće kiseoničke podrške i slično.

- Dakle, u njemu je bezbjedno kao u bolnici, plus beba ima odgovarajuću pratnju medicinskog osoblja. Sve bolnice koje to nemaju, trebalo bi da imaju, a transportne inkubatore će im, nadam se, obezbijediti ova akcija. Naravno, na tom planu trebaće obezbijediti i odgovarajuću obuku medicinskog osoblja - rekla je Petkovićeva.

Ona je napomenula da transportne inkubatore u svim bolnicama nemaju čak ni razvijenije zemlje.

Nada Petković /68/ je, kao patronažna sestra, obilazila je brojne majke i njihove bebe na području Banjaluke, Laktaša i šire, u prvim mjesecima nakon porođaja, dajući im savjete kako da se brinu o prinovama.

Petkovićeva se prisjetila slučaja iz 1976. godine, kada je kao mlada patronažna sestra u Stričićima na Manjači izvela nesvakidašnji porođaj.

- Žena se počela porađati usred velike policijske vježbe, dijete je počelo da se rađa i izlazi na nogice. To je težak porođaj koji obično zahtijeva carski rez, pa sam zbog rizika zamolila načelnika policije da nam ustupi helikopter do Banjaluke. I taman kada smo trebali da uzletimo, majka je vrisnula - ispalo je dijete... Pilot je ugasio elisu na letjelici i ja sam ženu porodila na livadi - prisjetila se Petkovićeva.

Međutim, u tom trenu javio se problem, jer se beba nije oglasila karakterističnim vriskom.

- Nije se javljala pa sam je hito prenijela u lokalnu ambulantu. Vještačkim disanjem i masažom srca jedva sam uspjela da je oživim, i sve se srećno završilo. Dijete je na kraju dobilo ime po pilotu helikoptera i sada vjerovatno ima više od 40 godina - navela je Petkovićeva.

Donatorsko veče, 13. po redu, biće održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika u ponedjeljak, 26. decembra.

Na tom planu je na inicijativu i zahtjev pedijatara iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke iskazana potreba da se porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i tako omogući savremen transport prijevremeno rođenih beba, a nosilac ovogodišnje akcije je Udruženje pedijatara Srpske.