latinica  ћирилица
17/12/2022 |  15:19 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Nezadovoljstvo traženjem nestalih i radom pravosuđa BiH

Predsjednik Skupštine Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Ivan Petrović rekao je da su porodice nezadovoljne procesom traženja nestalih kao i radom Suda BiH koji nije procesuirao nijedan predmet ratnog zločina počinjenog nad Srbima na području Bratunca.
Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac - Foto: SRNA
Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila BratunacFoto: SRNA

Petrović kaže da od februara 2013. godine nije pronađena nijedna od 19 osoba srpske nacionalnosti nestalih u ratu za kojima se još traga.

- To pokazuje odnos prema srpskim žrtvama i nerad Instituta za traženje nestalih BiH kada je u pitanju traženje nestalih osoba srpske nacionalnosti. Isto to potvrđuje i podatak da nijedan predmet ratnih zločina u vezi sa srpskim stradanjem na području Bratunca nije procesuiran u Sudu BiH niti je podignuta optužnica za bilo koji od mnoštva masovnih zločina počinjenih nad Srbima u srednjem Podrinju - istakao je Petrović.

On je izrazio nadu da će se nova vlada Republike Srpske posvetiti više pažnje i založiti se za poboljšanje teškog materijalnog položaja porodica nestalih i za zapošljavanje djece poginulih i nestalih u Bratuncu.

Na današnjoj redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac usvojeni su izvještaji o radu Organizacije i Nadzornog odbora od 2019. do 2021. godine, izjavila je Srni predsjednik ove organizacije Radojka Filipović.

Ona je pojasnila da su danas razmatrani i usvojeni trogodišnji izvještaji, jer sjednice u tom periodu nisu održavane zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona.