latinica  ћирилица
18/12/2022 |  18:30 ⇒ 19/12/2022 | 07:16 | Autor: RTRS

Bolja opremljenost bolnica - veće šanse za prijevremenu novorođenčad (VIDEO)

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Milorada Dodika, 26. decembra biće održano 13. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima".
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

Ovogodišnja akcija ima za cilj da se porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i omogući vitalno važan neonatalni transport.

Da bi se prevezišli prvi, ponekad kritični dani za prijevremeno rođene bebe, ili one kod kojih su dijagnostifikovani problemi sa vitalnim fukcijama, inkubator predstavlja spas. Zbog respiratornih problema po rođenju, beba Edine Čubre iz bolnice u Prijedoru hitno je transportovana u UKC. Iako nisu imali transportni inkubator, zavaljujući dobroj obučenosti medicinskog osoblja, novorođenče je stiglo na vrijeme.

- Svaka minuta ti je dragocjena. Samo razmišljaš o tome kako će proći taj put, da li će dijete sigurno stići - kaže Čubre.

Sigurno je do UKC-a stigla i majka bliznakinja Mirela Marjanović koju su ljekari iz Doboja hitno uputili u Banjaluku, gdje se u sedmom mjesecu trudnoće porodila cerskim rezom. Božana je rođena sa 920 grama, a Božica koja nije mogla samostalno disati po rođenju je imala 720 grama.

- Velika je borba bila, ali mislim da smo uspjeli što smo stigli na vrijeme u Banjaluku i što smo imali svu potrebnu opremu tamo, u Doboju ne bi uspjele preživjeti - rekla je Marjanovićeva.

Prvih mjesec dana bilo je neizvjesno, zdravstveno stanje Božane i Božice je variralo iz sata u sat. Božica je bila 60 dana u inkubatoru, a Božana devet dana kraće.

- Kad vidiš silu aparata, nekih cjevčica oko njih, priključeno po njima, baš je bio šok. Јednostavno one nisu mogle bez toga - dodala je Marjanovićeva.

Banjaluka kao glavni centar ima jedan transportni inkubator, koji je nedovoljan za adekvatno zbrinjavanje novorođenčadi.

- Јedan bi bio zaista adekvatan koji bi mogao ući u magnetno polje kada moramo pacijenta poslati na magnetnu rezonancu- navela je Vesna Novaković šef Odjeljenja dječije intenzivne njege UKC Republike Srpske.

U UKC-u prošle godine rođeno je 3.170 beba, od kojih je 19 transportovano u Beograd, osam sa većim komplikacijama.

- Naše kolege sa terena takođe nemaju odgovarajuće transportne inkubatore, imaju neke koji čak nemaju ni respiratore, idu ka nama. Mi dočekujemo tu djecu, nekada se desi da mi to dijete moramo transportovati za Beograd - naglasila je Ljiljana Solomun šef Odjeljenja patološke neonatologije.

Nabavka transportnih inkubatora za sve bolnice u Srpskoj i edukacija zdravstvenog osoblja osnovni su cilj ovogodišnje Donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima".

Bolja opremljenost bolnica, znači i veće šanse za prijevremenu novorođenčad, da i drugi mališani dobiju životnu bitku kao i mali heroji s početka naše priče.