latinica  ћирилица
20/12/2022 |  11:14 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Osumnjičeni za zločine u Јošanici pušteni na slobodu, bez pritvora i mjera zabrane (VIDEO)

Bez pritvora ili bilo kakvih drugih mjera zabrane na slobodu je pušteno šest pripadnika tzv. Armije BiH koji su uhapšeni 13. decembra zbog ratnog zločina u Јošanici kod Foče. U napadu na Nikoljdan 1992. godine ubijeno je 56, uglavnom civila, među kojima je bilo i troje djece. I dok iz Tužilaštva BiH kažu da će mjere prema osumnjičenima biti predložene uz optužnicu koja se očekuje uskoro, u Republici Srpskoj smatraju da njihovo neizricanje ugrožava postupak.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

- Troje nedužne djece, Dragana 10 godina, Dražen sedam, mala Danka dvije i po godine, 12 bračnih parova, 21 žena, Rade Pljevaljčić od 90 godina, pa evo još jednom pitam zar su oni bili vojna meta? I kako sam ponavljala svih ovih 30 godina, ako Јošanica nije zločin, onda zločin ne postoji - navela je Dušanka Višnjić Lalović, svjedok.

Svake godine, pa tako i na ovaj Nikoljdan upaljene su svijeće za svih 56 žrtava svirepog zločina u Јošanici.

- Mojih je poginulo sedmoro, poginulo je Vukadina osmoro i Višnjića sedmoro koje je ostalo bez ičega - priča Vlado Grujičić, svjedok.

- Oni su sve stanovnike koje su uhvatili u kućama masakrirali - dodaje Slavno Đorđević, svjedok.

Trebalo je 30 godina da se uhapse prvi osumnjičeni. I tek koji dan da se nakon ispitivanja puste.

Postupajući tužilac sa saradnicima i partnerskim policijskim agencijama u ovim danima nastavlja ispitivanje osumnjičenih, saslušanje svjedoka i rad na predmetu u pravcu podizanja optužnice, koja se očekuje uskoro. Uz optužnicu biće predložene i mjere prema osumnjičenima - naveli su iz Tužilaštva BiH.

- Prije svega moram da kažem da je potpuno nenormalna situacija u kojoj ne izreknete bar neku od mjera propisanih zakonom o krivičnom postupku - poručio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila.

Posebno ako se ima u vidu nedavno bjekstvo presuđenog Sakiba Mahmuljina ili prakse odgađanja procesa i ročišta u predmetima Atifa Dudakovića i Dobrovoljačke .

- Ne tražeći određene mjere zabrane može da se dogodi da osumnjičeni pobjegnu, jer oni imaju kompletnu slobodu kretanja, dokumenta, sa njima mogu da pobjegnu, mogu dakle da imaju značajan uticaj na svjedoke, ali i mogu i međusobno da se dogovaraju - dodao je Kojić.

- Јa mogu samo da očekujem da se i u ovom slučaju desi nešto slično kao i u slučaju Mahmuljina, da ova lica pošto im nije izrečena nijedna zabrana i nisu zadržani u pritvoru, da poslije izvjesnog vremena i oni negdje nestanu - istakao je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Poručio je da i ovaj slučaj potvrđuje dvostruke aršine bh pravosuđa koji se primjenjuju skoro tri decenije.