latinica  ћирилица
20/12/2022 |  16:31 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Nabavka transportnih inkubatora od ogromne važnosti za prijevremeno rođene bebe (VIDEO)

Četvorogodišnje Trebinjke, Anđela i Aleksandra Davidović, prijevremeno su rođene blizankinje, koje su, postupkom VTO došle na "ovaj svijet". Zbog nedovoljne opremljenosti bolnice, odmah po rođenju morale biti hitno transportovane u najbliži Klinički centar. Zahvaljujući pravovremenoj reakciji ljekara i kompletnog medicinskog osoblja trebinjske bolnice, brzim transportom, dobile su priliku za život.
Trebinje - porodica Davidović - Foto: RTRS
Trebinje - porodica DavidovićFoto: RTRS

Zbog prethodnih operativnih zahvata, ali i godina, Sandra se odlučila za vantjelesnu oplodnju. Trudnoća je bila visokorizična,blizanačka. Prijeveremeni porođaj bio joj je najveći strah i upravo se to i desilo.

- Nije jednostavno kada vam kažu da bebe moraju dalje, mislim svjesni ste svih rizika i svega da je moguće da u određenom momentu i pluća zakažu, da bude problema u transportu, da nemaju dovoljno kiseonika, naročito kada ste upoznati sa svim mogućim rizicima, ali s druge strane vam ostane taj osjećaj sigurnosti da su učinili sve što su mogli i ljekari i osoblje, i nadate se da će što kraće vremena provesti u putu i tako je i bilo - kaže majka Sandra.

Taj put od bolnice do Kliničkog centra, najteži je za majke.

Iako je bila upoznata sa svim mogućim rizicima, jer radi kao ginekolog u trebinjskoj bolnici, Sandra strah nije mogla da pobjedi.

- Vi ne dišete, bukvalno imate osjećaj da dah zaustavljate da brojite sekunde koje su vječnost, gledate samo u telefon i iščekujete da vam se jave. I kada vam ljekar kaže da su uspješno stigli u Klinički centar i da nije bilo nikakvih problema u transportu skakali biste do plafona od sreće - priča Sandra.

Majkama koje prolaze ili će tek treba da prođu kroz slične situacije, Sandra poručuje da budu jake .

- Kada čovjek pomisli na djecu pa preživio bi sve, i smak svijeta bi preživio, jednostavno je to jače od čovjeka, tjera te nešto unutar same ličnosti da se boriš, jer koliko god da ti je teško u tom momentu moraš ostati i svjestan i jak radi svoje djece - poručila je Sandra.

Nabavkom transportnih inkubatora za sve bolnce u Srpskoj, prijevremeno rođenim bebama pružićemo najbolju moguću šansu u životu za te prve korake.

Trebinjska bolnica ima samo jedan transportni inkubator koji je star 18 godina. Na korak su da dobiju još jedan, nov i savremen, zahvaljujući akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".