latinica  ћирилица
21/12/2022 |  08:48 ⇒ 08:48 | Autor: SRNA

Gavrilović Elez: U slučajevima komplikacija najbitniji pravovremen transport beba

Nabavka novih transportnih inkubatora za Pedijatrijsko odjeljenje Univerzitetske bolnice Foča bila bi od ogromnog značaja, s obzirom na to da je u slučajevima komplikacija najbitniji pravovremen transport beba ka tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi, ističu fočanski pedijatri.
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

U ovoj bolnici trenutno imaju jedan transportni inkubator, pa se nadaju da će u okviru najavljene akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" dobiti bar još jedan, što bi u slučajevima transporta blizanaca omogućilo adekvatan tretman beba u posebnim inkubatorima.

Subspecijalista neonatolog Tatjana Gavrilović Elez navodi da je u Univerzitetskoj bolnici u 2021. godini rođeno 420 beba, od kojih 27 prije 37. nedjelje, a 14 beba je transportovano ka tercijarnoj ustanovi, da bi se u ovoj godini broj transportovanih beba povećao.

- U 2022. godini do sada smo imali 413 rođenih beba, od toga 21 beba je rođena prije 37. gestacione nedjelje, ali smo imali nešto više transportovanih beba - 23 ka tercijarnoj ustanovi - rekla je Elezova.

S obzirom na veliku udaljenost Foče i Banjaluke, u hitnim slučajevima bebe se iz ove ustanove transportuju u Pedijatrijsku kliniku u Sarajevo.

- Trenutno imamo jedan transportni inkubator, 2019. godište, koji je nabavila naša bolnica, a imamo i jedan stari transportni inkubator van funkcije, star više od 40 godina - rekla je Elezova.

Prema njenim riječima, u situacijama kada je novorođenčetu potrebno obezbijediti kiseoničku terapiju pomoću aparata sa mehaničkom ventilacijom, te nastavak dalje terapije, najvažniji su prvi minuti i prvi časovi, odnosno pravovremen transport ka tercijarnoj ustanovi.

- Od toga zavisi i budući život tog djeteta. Da li će dijete sutra da bude zdravo ili ne, zavisi od toga da se u prvim satima života obezbijedi adekvatna kiseonička terapija - naglasila je Elezova.

U Univerzitetskoj bolnici priželjkuju da kroz akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" dobiju bar još jedan transportni inkubator.

- Јer imamo situacije kada imamo blizance, koje moramo da transportujemo i tada bi bilo adekvatno da se svaka beba transportuje u posebnom inkubatoru - rekla je Elezova.

U 2021. godini u fočanskom porodilištu rođeno je osam parova blizanaca, a u ovoj godini do sada 11, dok trojki u posljednje dvije godine nije bilo.

Porodilje su, uglavnom, iz opština Gornjeg Podrinja, a u manjem broju i Istočne Hercegovine.

U Banjaluci će, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u ponedjeljak, 26. decembra, biti održano 13. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" radi obezbjeđenja transportnih inkubatora u porodilištima širom Srpske.

Na inicijativu i zahtjev pedijatara iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke, iskazana je potreba da se u porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i tako omogući savremen neonatalni transport.

Nosilac ovogodišnje akcije je Udruženje pedijatara Republike Srpske.

Donatorsko veče biće održano u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sa početkom u 20.00 časova.