latinica  ћирилица
21/12/2022 |  12:01 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Poslanici izabrali novu Vladu Srpske, ministri položili zakletvu

U Banjaluci je u toku treća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Izabrana je imenovana nova Vlada Srpske.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

>>> Prenos NSRS pratite na RTRS plus i našem portalu. <<<

Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske, poslanicima Narodne skupštine, predložio je svoj budući kabinet i zatražio njihovu podršku.

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je zajednički cilj i zadatak Vlade i dalje jaka, stabilna, prosperitetna Republika Srpska, sa punim, dejtonskim institucionalnim kapacitetima, sa kojima će biti u stanju adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve njenih građana.

- Sigurno je da ćemo se i u narednom periodu, posebno zbog veoma izazovnog međunarodnog okruženja, susretati sa brojnim poteškoćama i izazovima, ali pozitivni trendovi koje bilježi Republika Srpska daju nam za pravo da čvrsto vjerujemo da će vrijeme koje je ispred nas biti obilježeno daljim pozitivnim kretanjima i ekonomskim napretkom - rekao je Višković.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić istakao je danas da je prioritet demografska obnova Srpske koju svi moraju podržati i da je predloženi program rada Vlade kvalitetan.

Žunić je podsjetio da je u Srpskoj sada više zaposlenih lica nego prije četiri godine, kao i niža stopa zaduženosti u odnosu na bruto domaći proizvod.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da program rada nove vlade Srpske treba posmatrati u vremenu novih investicija, koje moraju biti prioritet.

- Važno je da u predstojećom vremenu zadržimo mehanizam koordinacije u BiH koji do sada nije korišten. To je potrebno za realizaciju značajnih projekata - rekao je Stevandić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o izboru Vlade Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica tvrdi da je program rada novog saziva Vlade loš, jer nisu ponuđena konkretna rješenja za poboljšanje položaja građana.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Igor Crnadak naveo je da PDP neće podržati novi saziv Vlade Srpske.

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je, kada je riječ o dostavljanju ekspozea poslanicima, sve uradio u skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine Srpske.

- Nijedan mandatar ekspoze i sastav Vlade nije dostavio sedam dana prije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske - rekao je Višković u parlamentu Srpske odgovarajući na tvrdnje opozicije da im je ekspoze i sastav Vlade kasno dostavljen.

Poslanik SNSD-a Denis Šulić poželio je ministrima u novoj Vladi Republike Srpske uspješan mandat, poručivši da bi poslanici Narodne skupštine trebalo da podrže svaku njihovu dobru odluku, a kritikuju loše poteze.

Poslanik SDS-a Ognjen Bodiroga rekao je da buduća Vlada treba da radi na reformi javnih preduzeća, te da se mora baviti rješavanjem problema korupcije i kriminala, siromaštva, stranačkog zapošljavanja.

----------

Druga tačka je polaganje svečane zakletve predsjednika i članova Vlade.

Po završetku treće, trebalo bi da bude održana četvrta posebna sjednica, na čijem predloženom dnevnom redu je jedna tačka - izbor radnih tijela Narodne skupštine Republike Srpske.