latinica  ћирилица
21/12/2022 |  18:15 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Važna nabavka transportnih inkubatora - od hitne intervencije mnogim bebama zavisi život (VIDEO)

Od brzine i hitne intervencije ljekara, u kritičnim situacijama, mnogima zavisi život. Tako je bilo i u slučaju Јelene Cerovine.
Neophodna nabavka transportnih inkubatora - Foto: RTRS
Neophodna nabavka transportnih inkubatoraFoto: RTRS

Rođena dva mjeseca ranije, prve dane života provela je u inkubatoru.

Dospjela je u sigurne ruke ljekara , koji su je hitno, u mobilnom inkubatoru transportovali u najbliži klinički centar. Јelena je rođena u Bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu, gdje se raduju donatorskoj večeri i savremenom transportnom inkubatoru.

Kontrolisana trudnoća zakomplikovala se u sedmom mjesecu, porođaj je krenuo prije vremena.

Tu junsku noć Nikolina Cerovina nikada neće zaboraviti kao i strah da će izgubiti svoje prvorođeno čedo.

- Јelena je rođena u 33 nedjelji sa dva kilograma, nije disala, spasena je zahvaljujući našoj ustanovi, doktorki Tamari prije svih i inkubatoru kojim je odvezena u drugu bolnicu. Јelena je danas jedna zdrava djevojčica - priča majka Nikolina.

- Rodila se bez srčanih otkucaja, bez spontanog disanja. Ona je reaminirana uspješno u sali, dobila je srčane tonove, ali ona i dalje nije spontano disala. U inkubatoru značajno starije generacije transportovana je do jedinice intenzivne neonatalne njege i očigledno je tamo liječenje bilo uspješno, jer je ona sada potpuno zdrava djevojčica - dodaje Tamara Ivanović,  pedijatar u Bolnici Srbija.

Mobilni inkubator Bolnice "Srbija" , star gotovo dvije decenije, godišnje spasi desetak hrabrih mrvica.

Na sreću, do sada nije bilo potrebe za više intervencija u jednom danu.

- Akcija je važna ne samo zato što ćemo dobiti najbolje i najmodernije transportne inkubatore, nego što podrazumijeva i adekvatnu edukaciju za njihovo korištenje - navela je doktorka Ivanović.

Gledajući odrastanje svog čeda, od goluždravog ptića do prelijepe djevojčice, Nikolina se s radošću uključila u akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" i za sve majke ima poruku: "Moraju da vjeruju u svoje heroje. Mrvice su zaista nešto najhrabrije na ovom svijetu. Ne možete da vjerujete koliko snage i sile stane u dva kilograma".

Vjerujmo i mi i "S ljubavlju hrabrim srcima" dajmo doprinos donatorskoj večeri. Pomozimo da ptići dobiju krila i polete!