latinica  ћирилица
22/12/2022 |  16:16 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Borjana Krišto imenovana za predsjedavajuću Savjeta ministara (VIDEO)

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH Borjana Krišto iz HDZ BiH imenovana je za predsjedavajuću Savjeta ministara.
Borjana Krišto - Foto: RTRS
Borjana KrištoFoto: RTRS

Srpski član i predsjedavajuća Željka Cvijanović i bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović glasali su za imenovanje Krišto, dok je hrvatski član Željko Komšić bio protiv.

- Novi Savjet ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja evropskog puta BiH - poručila je ranije Krišto.

- Došli smo do imenovanja predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto sa dva glasa za i jednim protiv - izjavila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da je imenovanje Borjane Krišto za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, najbrže imenovanje u postdejtonskom periodu, za manje od mjesec dana.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih opštih izbora potpisali su 15. decembra lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić u ime stranaka "Osmorke".

Dokument nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026" potpisan je dva i po mjeseca nakon opštih izbora.