latinica  ћирилица
24/12/2022 |  10:36 | Autor: SRNA

Rađen: Srpski povratnici izloženi brojnim problemima

Srpsko povratničko selo Otišić jedino u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema riješen problem vodosnabdijevanja, putne i stambene infrastrukture, rekao je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Vrlici u Hrvatskoj Željko Rađen.
Vrlika, Hram Arhagela Mihaila - Foto: SRNA
Vrlika, Hram Arhagela MihailaFoto: SRNA

Rađen je ukazao da je jedan od gorućih problema stoka u vlasništvu jedne hrvatske porodice koja nesmetano i bespravno pase na srpskim povratničkim imanjima i nanosi štetu.

- To je stoka iz susjednog sela Maovica, u vlasništvu jedne hrvatske porodice. Oko 300 krava i 700 ovaca, koja dugo vremena luta našim selom bez ikakvog nadzora, nanosi ogromnu štetu imanjima srpskih povratnika - rekao je Rađen.

Prema njegovim riječima, u Vrlici danas živi svega oko 120 Srba, dok u Otišiću, u Dalmaciji, ima samo jedno dijete.

- Danas u Otišiću ima samo jedno dijete koje u školu ide u Knin, dok je u nekim prošlim vremenima Otišić imao dvije škole u kojima je bilo oko 300 učenika - navodi Rađen.

On je podsjetio da je u Otišiću prije rata živjelo oko 1.200 Srba, a danas ih je 40.

- Vrlika je jedina opština u Splitsko-dalmatinskoj županije gdje je, prema popisu stanovništva, Srba više nego prethodnih godina, ali samo zato što je u padu broj većinskog stanovništva - objašnjava Rađen.

On je istakao da povratnički život jeste težak, ali je pozvao sve one koji razmišljaju o povratku da se vrate u Vrliku i Dalmaciju.

- Uslovi jesu teški, ali treba se boriti i raditi, jer kada bi nas bilo više daleko bi bilo lakše svima - naglasio je Rađen za Srnu.

Srpsko selo Otišić je smješteno između Vrlike i Sinja, podno planine Svilaje na jugoistoku i akumulacionog jezera Peruča.

Zauzimajući prostor površine 51 kilometar kvadratni sa 13 zaselaka i 1.200 stanovnika prije rata, bilo je najveće selo sinjske opštine.

Nekoliko desetina žitelja Otišića vjeruje da će se u njihov zavičaj vratiti život, sa porukom da je obnova duhovnosti zapravo obnova života u Dalmaciji.

O tome svjedoči i obnova hrama Svetog arhangela Mihaila koji datira iz 1889.godine i Parohijskog doma.