latinica  ћирилица
27/12/2022 |  16:46 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Obilježeno 20 godina od stradanja vojvode Mande (VIDEO)

U Ugljeviku je obilježeno 20 godina od stradanja komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Mandini lavovi" vojvode Mitra Maksimovića Mande.
Parastos u Ugljeviku - Foto: SRNA
Parastos u UgljevikuFoto: SRNA

Maksimović je poginuo u decembru 2002. godine, u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine. Bio je jedan od najistaknutijih vojskovođa VRS u Odbrambeno-otadžbiskom ratu.

Mitar Maksimović je rođen u selu Donje Zabrđe kod Ugljevika 1963. godine. Po otpočinjanju ratnih dejstava u Hrvatskoj, otišao je u Repbliku Srpsku Krajinu kao dobrovoljac, a hrabrošću se istakao u borbama za Knin i Benkovac. Devet mjeseci kasnije vratio se u rodni kraj. Od 10. aprila 1992. godine predvodio je svoje saborce u borbama na jednoj od najvažnijih lokacija na Majevici, releju Stolice. Јedinica "Mandini lavovi" bila je u sastavu Majevičke brigade Istočno-bosanskog korpusa VRS.

Mitar Maksimović Mando odlikovan je Ordenom Miloša Obilića, a nakon rata bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik i lokalne boračke organizacije.

U znak sjećanja na Mitra Maksimovića Mandu održana je memorijalna trka od Dvorova do Ugljevika, a večeras će biti održan i tradicionalni turnir u malom fudbalu.