latinica  ћирилица
29/12/2022 |  17:10 | Autor: SRNA

Lekić mandatar za sastav nove vlade Crne Gore

Skupština Crne Gore konstatovala je da je lider Demosa Miodrag Lekić mandatar za sastav nove vlade.
Miodrag Lekić (Foto: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Miodrag Lekić (Foto: EPA/BORIS PEJOVIC)

Predsjednik Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da su, nakon što je predsjednik države Milo Đukanović odbio da proglasi mandatara, ispunjeni uslovi iz člana sedam izmjena Zakona o predsjedniku.

Lekić je zahvalio za potvrđeno povjerenje i rekao da će ovo biti crnogorska vlada, jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori i nju je izabrao parlament u Crnoj Gori.

On je naglasio da je Đukanović imao Ustav, ako nije htio da poštuje Zakon i proglasi mandatara.

- To bi državu učinilo ozbiljnijom. Skupština ima pravo da sastavlja vlade. Ovaj zakon je pomogao da se to realizuje i ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav - istakao je Lekić.

Јedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je danas na konferenciji za novinare da će Vlada biti formirana vrlo brzo i da će predsjednički izbori biti raspisani 20. januara.

Mandić smatra da će Skupština većinom od 41 poslanika izabrati novu vladu na čelu sa Miodragom Lekićem i da će to uraditi vrlo brzo i ističe da je 41 potpis zaustavio mogućnost opstrukcije i kršenja Ustava.

- Novogodišnje i božićne praznike ćemo iskoristiti za dogovor. Vjerujem da će biti izabrana vlada. Mislim da bi bilo neodgovorno da ne završimo posao koji smo započeli - rekao je Mandić.